Вторник, 19 Октомври 2021
Пленителните фотографии на Стивън МакКъри покоряват София

Пленителните фотографии на Стивън МакКъри покоряват София

Днес се открива изложбата на световно признатия майстор на обектива

Изключителни фотографии и документални кадри от портфолиото на Стив МакКъри ще бъдат изложени в столичната галерия "VIVACOM Art Hall". Едни от най-емблематичните творби на популярния фотограф ще могат да бъдат разгледани от 25-ти май до 17-ти юни.

Чрез снимки с уникална интензивност и красота МакКъри отразява огромните промени в света, в който живеем. Американецът вижда себе си като хроникьор, който със своя свят от образи разказва истории за изчезващи култури и последствията от глобализацията.

Фотографът създава незабравими снимки, вдъхновени от пътуванията му на 6 континента и множество различни държави. Неговата работа обхваща всичко - от конфликти, изчезващи култури, древни традиции до съвременни образи, но винаги запазва човешкия елемент, което е в сърцето на една от най-успешните му и пленителни снимки - Афганистанското момиче.

Въпреки че МакКъри започва да прави своите снимки като поредица, той все пак успява да кондензира сцените в отделните картини до такава степен, че те разказват цели истории. Често фотографиите му изглеждат като сцена, която представя хората в оригиналния контекст на техния живот.

Авторът описва себе си като фотограф, който живее на "ръба на конфликтите."

Той придобива международна слава през 1979 г., когато, преоблечен като муджахидин, изнася контрабандно първите снимки от окупиран Афганистан. Няколко години по-късно в бежански лагер в Пакистан, той прави най-известната си снимка - фотография на афганистанско зеленооко момиче, която впоследствие се превръща в икона.

Стив МакКъри е една от най-ярките личности в съвременната фотография. Роден във Филаделфия, Пенсилвания, той учи кинематография в Pennsylvania State University.

Той е удостоен с някои от най-престижните награди, включително Златен медал Robert Capa, наградата National Press Photographers и безпрецедентните първи четири награди от конкурса World Press Photo.

Фотографиите могат да бъдат разгледани във "VIVACOM Art Hall" на ул. Гурко 4, София от 25-ти май до 17-ти юни 2016. Входът е свободен.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)