Вторник, 19 Октомври 2021
Кирилицата гостува в Женева

Кирилицата гостува в Женева

Пловдивски художници показват авторски интерпретации на буквите

 


Днес по случай Деня на българската просвета и култура, в 13,00 часа в Двореца на нациите в Женева официално ще бъде открита уникална изложба модерно българско изкуство под надслов „За буквите – кирилицата в съвременното българско изкуство”.

Идеята е на Антонина Стоянова, председател на Фондация „Ценности”, която си поставя за цел да покаже високото ниво на съвременната българска живопис точно на 24 май.

Изложбата вклюва творби от трийсет пловдивски художници, сред които са Станимир Видев, Кольо Карамфилов, Николай Кучков, Емилия Арабаджиева, Недко Итинов, Вълчан Петров, Венета Маринова, Васко Стоев. Всеки художник е представен с едно платно, изобразяващо буква от българската азбука. Картините са еднакви по размер - 90/90 см., но са различни като техника и стил. Трийсетте платна са изпълнени предимно с маслени, темперни и акрилни бои, използвани са също техниките графика и колаж. Творческият прочит на всяка буква е представен на зрителя като кадър от своеобразна фотолента, запечатала невидимите особености на авторския стил.

Изложбата ще бъде открита официално от Майкъл Мьолер, генерален директор на Службата на ООН в Женева и от Иван Пиперков, постоянен представител на България към ООН. Организатори са Европейският офис на ООН в Женева, Община Пловдив и Пловдивската градска художествена галерия. Специална видеостена ще промотира Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г.
Изложбата в Двореца на нациите в Женева ще продължи до 3 юни.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)