Понеделник, 20 Септември 2021
Изложба на селфи събира Ван Гог и Обама

Изложба на селфи събира Ван Гог и Обама

Експозицията ще отвори врати през март в лондонската „Саачи“

 

В Обединеното кралство планират да открият експозиция, наречена "От селфи към самоизразяване" с автопортрети на известни хора, включително и бившия президент на САЩ Барак Обама и на холандския художник Винсент ван Гог. Изложбата ще бъде посветена на ролята на селфито в изкуството, съобщи The ​​Guardian.

Винсент Ван Гог е известен с автопортретите си

Според организатора Найджъл Хърст „на изложбата ще бъде представен пълен анализ на историята и творческия потенциал на селфито“. Експозицията ще отвори врати в лондонската галерия „Саачи“ през март. Освен Ван Гог, в нея ще бъдат включени автопортрети на Рембранд и Диего Веласкес. Заедно с тях ще бъдат показани и работи на съвременните фотографи Трейси Емин, Кутлуг Атаман и Джуно Калипсо, както и снимката на Бенедикт Къмбърбач, в която британският актьор се появява зад други знаменитости на церемонията по връчването на филмовите награди „Оскар“ през 2014 г.

Думата „селфи“ бе включена в Оксфордския речник през ноември 2013 г. като дума на годината. Тогава съставителите обясниха избора си с факта, че употребата й се е увеличила със 17 000 процента в сравнение с 2012 г.

 

Челна снимка: Фотография на Джуно Калипсо

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)