Вторник, 19 Октомври 2021
Митологията оживява в рисунки на Борислав Ждребев

Митологията оживява в рисунки на Борислав Ждребев

Изложбата включва малка серия творби, повечето от които не са показвани

 

Изложбата на Борислав Ждребев в центъра The Art Foundation в София включва малка серия от негови рисунки, като повечето от тях не са показвани или са частно притежание. Те са създавани в различни години, но са обединени като цикъл – правени са върху тонирана хартия с черен туш, тематично са наситени с преобладаващи митологични препратки. Съзерцаването на показаните сцени позволява на зрителите да си изградят индивидуално възприемане.

2

"Фауст II"

Първоначалното визуално впечатление от композициите преминава в различно тълкуване на изображението в детайли. Обединяващото единство в експозицията е търсено чрез стилистика, придържаща се към графичната визия на класическата гравюра. Всичко при художника е реалистично изградено, а всеки намира и доминиращата философска нишка. В някои сцени се иронизират явления в обкръжаващия свят, в други се търси алегоричен отговор на важни въпроси в битието, още от времето на Сътворението, някои рисунки са решени като част от Спектакъл.

"Лов" - съършенство на графичната форма

Борислав Ждребев е роден през 1954 година в София. Той е един от най-добрите ни художник-илюстратори. Завършил е Художествената гимназия и Художествената Академия в София, специалност графика при проф. Петър Чуклев. Работи дълги години като преподавател по рисуване в  Художествената гимназия в Пловдив и в София.

4

"Time"

От 1978 г. работи в областта на оформлението на книгата и илюстрацията, занимава се с приложна графика, автор е на стенописни пана, има участия в национални, регионални изложби, има творби, намиращи се в частни колекции в чужбина, организирал е през годините свои самостоятелни изложби.

 

Челна снимка: Художникът представя изложбата си от рисунки

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)