Вторник, 19 Октомври 2021
Музей под водата (СНИМКИ)

Музей под водата (СНИМКИ)

Британският художник Джейсън де Кеърс Тейлър създаде първата в Европа подводна скулптурна експозиция

 

Първият подводен музей в Европа - „Museo Atlántico”, бе открит неотдавна в акваторията на Канарските острови. Заслугата е на британския художник Джейсън де Кеърс Тейлър. По негов проект на площ от 2500 кв. м сега под водата са разположени повече от 300 скулптури, разказва „ArtPrice”.

Фигурите са свързани със съвременния живот на хората. Посетителите на музея могат например да видят скулптурна двойка, която си прави селфи, или лодка с мигранти, които се опитват да стигнат нелегално от Африка до Европа.

Нестандартният музей е в район, който е защитен от ЮНЕСКО биосферен резерват. Основната цел на Тейлър и неовия екип е скулптурите да се превърнат в изкуствен риф, така че живеещите там морски видове да продължат да се възпроизвеждат.

Джейсън де Кеърс Тейлър е известен с многобройните си подводни скулптури и инсталации. „Museo Atlántico” не е първото подобно съоръжение, създадено от него. Преди това той е изградил още две подобни атракции – във водите край Мексико и близо до Грeнада, Карибско море.

Художникът е роден през 1974 г., син е на англичанин и гвинейка, а детството му минава в непрекъснати пътувания между Европа, Азия и Карибите. Тейлър завършва Camberwell College of Arts и University of the Arts London със специалност „Скулптура и керамика”. Силно влияние върху формирането му като творец изиграват детските му спомени от причудливите форми на кораловите рифове в Малайзия.

Като студент се запознава с наложилото се още през седемдесетте години на ХХ век т.нар. Landart течение в изкуството. Още по време на следването си в университета той започва да експериментира в тази посока и дава израз на съчетаването на академична скулптура с ландшафта.

Междувременно Тейлър се изявява и като подводен еколог, носител е на престижни награди за подводна фотография – повече от четиринадесет години е квалифициран инструктор по гмуркане. През май 2006 г. печели международно признание с първия в света подводен скулптурен парк в Гренада. Работата му отразяват повече от 1000 издания по света, сред които най-авторитетни списания, вестници и електронни медии като „Нешънъл джиографик”, „Вог”, „Дейли телеграф”, „Гардиън”, „CNN”, “BBC” и др.

„Моята работа е посветена на промяната в скулптурите, които отразяват еволюцията около нас”, коментира заниманията си Джейсън де Кеърс Тейлър.

 

AFISH.BG