Вторник, 19 Октомври 2021
Каменните сърца на Никола Диков

Каменните сърца на Никола Диков

Тази вечер в столицата се открива изложба с рисунки на автора

 

Тази вечер в галерия „Аросита“ в София се открива изложбата на добре познатия скулптор Никола Диков. Откриването е от 18 часа, а експозицията ще може да се види до 31 май.

Никола Диков е близо 26 години неизменен ръководител на националния симпозиум по скулптура в дърво в Ясна поляна, автор с множество участия в групови изложби в България и чужбина, със самостоятелни изяви в София, Бургас, Ботевград, Троян, Япония и с реализирани монументални проекти в Луковит,  Шумен,  резиденция „Лозенец”.

В изложбата са включени рисунки, резултат от  необикновеното артистично общуване на художника с природните форми. По-голямата част от тях са вдъхновени от родната природа – от малките камъчета, които могат да бъдат видяни по устието на река Ропотамо; останалите носят магията на пустинните рози, виреещи в пресъхналите езера на Алжир, Тунис и Мароко. Едните са получили формите си от допира  с водата, другите – от парещите лъчи на африканското слънце. И едните, и другите получават магично очарование в работите на Никола Диков, изпълнени предимно в големи формати и в техника, която смесва постния пастел с туша и температа. Рисунките му изглеждат почти като скулптури, като пространствени предмети, приканват  към докосване, към изучаване на масивната им плътност, играят със сянката и светлината, със суровостта на материята.

 

E

 

Извън чисто пластическите постижения Никола Диков достига в работите си до философска дълбочина, тълкувайки по свой, оригинален начин заобикалящия ни свят. Идеята му е какво правим ние, хората, след Създателя – който и да е той – Бог, природата или нещо, в което всеки от нас вярва, че е създал този свят. Милиони години след сътворената от Създателя скулптура идва един художник и дава нов живот на формите, превръщайки ги във великолепни, запомнящи се рисунки. По този начин в „местата на паметта”, които всички носим в съзнанието си, до реалните камъчета и пустинни рози се нареждат и вдъхновените от тях образи.

 

AFISH.BG

                                                                                                                                            

Свързани статии (по етикет)