Сряда, 27 Октомври 2021
Класираха най-скъпите художнички

Класираха най-скъпите художнички

Специализираното издание ArtNet състави Топ 3 на най-скъпите съвременни художници сред дамите

 

Това са японката Яйои Кусама, Синди Шърман и Бриджит Райли. Яйои Кусама, 87-годишна художничка, която живее в Япония, през 2014 г. е успяла да продаде една от своите картини за 7 млн долара. Информацията е предоставена от мениджъра на аукционна къща Christie’s. Яйои Кусама според ArtNet е най-продаваната жена-художник в света днес. Най-скъпата й работа досега е картината, наречена „Бял №28", създадена през 1962 г. В началото на 2008 г. на търг на Christie’s произведението е било продадено за 7.3 милиона долара.

Фотография на Синди Шърман

Втора в класирането е Синди Шърман от Съединените щати, която традиционно работи в жанра постановъчна фотография. През 2014 г. 21 фотографии от уникалната серия „Кинокадри. Без име“, създадена от авторката в периода 1977-1980 г., са били продадени за 6.7 млн долара.

Бриджит Райли експериментира с формите

Бриджит Райли от Великобритания завършва челната тройка на най-скъпите съвременни жени-творци. Нейните творби са посветени на оптичните ефекти и илюзии, тя широко експериментира с цветовете. Авторското произведение на Райли „Крив диагонал“ е продадено през 2016 г. за 5.7 милиона долара.

 

Челна снимка: Яйои Кусама е най-продаваната жена-творец

AFISH.BG