Сряда, 27 Октомври 2021
Да си спомним за Борислав Стоев в Столичната градска галерия

Да си спомним за Борислав Стоев в Столичната градска галерия

Известният художик почина преди броени дни, но интервю и негови творби могат да се видят до 12 февруари в общата експозиция "Визуални хроники"

 

Броени месеци преди да навърши 90 г., тази седмица от света на живите си отиде един от най-талантливите български художници – Борислав Стоев. Тъжната вест собщиха колегите му от СБХ. „За повече от седем десетилетия той се превърна в един от бащите на съвременната модерна илюстрация, претворявайки с вдъхновеното си перо повече от 600 класически литературни произведения. Особено място заема неговата поредица „Слово и образ”, върху която той работи до последния си земен миг”, припомниха те. И подчертаха неизменната му „приказност, чувство за хумор и вродния усет към цветовите съчетания”.

Кадър от видеоинтервюто с Борислав Стоев, което може да се види до 12 февруари в Софийската градска галерия като част от изложбата "Визуални хроники"

Прекрасен спомен за Борислав Стоев предлага в момента Софийската градска галерия. Както „Афиш.бг” вече писа, той е сред деветимата известни български художници, представени в нестандартната експозиция „Визуални хроники” до 12 февруари. Целта на проекта (идеята е на Мария Василева), съчетаващ картини и видеоинтервюта, е да създаде архив за изкуството в България през втората половина на ХХ век. В салона са творби на Дария Василянска (р. 1928), Антон Дончев (р. 1943), Анета Дръгушану (р. 1937), Любен Зидаров (р. 1923), Анастасия Панайотова (р. 1931), Светлин Русев (р. 1933), Валентин Старчев (р. 1935), Борислав Стоев (р. 1927) и Калина Тасева (р. 1927).

Анастасия Панайотова, "Нощ", 1983 г.

Всеки от филмите, съпътстващи живописните творби, е с продължителност от 20 до 30 и дава по-широка представа за личността и мирогледа на именитите творци. Те разказват за времето от втората половина на ХХ век до наши дни. Говорят както за проблеми на изобразителното изкуство у нас и отношенията на арт гилдията с държавната власт, така и за свои преподаватели, приятели и колеги.

Антон Дончев, "Светлина", дърворезба, 1974 г.

Режисьори на видеоматериалите са Райна Тенева и Десислава Павлова. Някои от въпросите, на които художниците отговорят пред камерите им, са: „Как се промени работата ви през годините?”; „Чувствахте ли се свободни по времето на социализма?”; „Как съхранихте творческата си енергия?”; „Какво бихте посъветвали младите художници днес?” Продуцент е „Bureau Artrecord”.

Калина Тасева, Глава II, 1982 г.

Освен видеоинтервютата, експозицията включва и произведения от различни периоди в творчеството на художниците. Виждаме творби, създадени с различни изразни средства на живописта, графиката, скулптурата, дърворезбата и илюстрацията.

 

На заглавната снимка – „Олимпия” (част от "Триптих", 1986), включена в изложбата "Визуални хроники, е дело на един от най-добрите майстори на българската илюстрация Борислав Стоев, който почина преди седмица. На 21 септември 2017-а художникът, пресъздал класически герои на Сервантес, Бокачо, Братя Грим, Любен Каравелов, Иван Вазов, Елин Пелин, Ран Босилек и др., щеше да навърщи 90 г.

AFISH.BG