Понеделник, 27 Юни 2022
Арт панаирите, които не са за изпускане през 2017-а

Арт панаирите, които не са за изпускане през 2017-а

Ако пътувате до Атина или Истанбул, до Венеция или Москва, полюбувайте се на творби от съвременни световни майстори

 

Арт изложенията обикновено са събития, на които много градове по света разчитат за привличане не просто на повече туристи, а на интелигентна публика, която обича да търси и открива красивото и изящното.  Подобни панаири на изкуствата се провеждат навсякъде, но някои са натрупали традиции и неоспорим авторитет. „ArtPrice” акцентира на пет от задължителните сред тях – незаменима помощ за пътуващите в чужбина с вкус към изобразителното изкуство:

 

Documenta 14

8 април – 16 юли – Атина, Гърция; 10 юни – 17 септември – Касел, Германия

В сравнение с венецианското биенале, немският проект „Documenta” тази година се подготвя за изложба с ярък политически смисъл. За първи път в 60-годишната си история събитието ще се проведе в два различни града: Касел в Германия, където е родното място на изложението, и Атина, Гърция. Огромна реплика на Партенона в Атина, направена от 100 000 забранени книги, ще се появи на „Фридрихплац” в Касел като част от „Documenta 14”. Творбата „The Parthenon of Books” (на снимката) е дело на арежентинската художничка Марта Менухин и е създадена през 1983 г. в Буенос Айрес.

 

57-мо Биенале във Венеция

13 май – 26 ноември – Арсенале и Гиардини, Венеция, Италия

Художественият директор на тазгодишното издание на прочутото Венецианско биенале, Крисъин Масел, заяви, че подготвят изложба,  „проектирана с художниците, от художниците, за художниците”. По думите му, тя се занимава със „себеизразяването” и с изкуството като „духовно измерение”, а не като политически изказ.

Масел, която е главен куратор на съвременно изкуство в центъра „Помпиду” в Париж, заяви, че повече жени ще участват в изложбата, озаглавена „Viva Arte Viva” – акцентът ще е върху забравените художници и изследвания на творби от Латинска Америка, Близкия изток, Източна Европа и Русия. Необикновен аспект в биеналето според Масел е „Open Table” – в предната част на централния павилион в Гиардини участниците артисти ще обядват заедно с посетители по време на изложбата.

Ако попаднете след късметлиите, ще можете например да попитате художниците за техните любими книги от проекта „Unpacking My Library”. На разположение ще има списък с текстове, както и копие на едноименното есе на Уолтър Бенджамин от 1931 г. и на воля ще можете да обсъждате колекционирането на книги.

 

Скулптурни проекти, Мюнстер

10 юни – 1 октомври – Мюнстер, Германия

Петото издание на проекта „Скулптурни проекти – Мюнстер”, който се провежда на всеки 10 години, ще включва повече от 30 творби и пърформанси, пръснати из града. Роденият в Чикаго художник Майкъл Смит ще създаде щанд, в близост до градската жп гара, където планира да татуира някои от възрастните граждани.

Румънската художничка Александра Пиричи ще представи пърформанс в кметството, в който участниците ще изобразяват „живи търсачки”, отговаряйки на въпроси на посетителите за историята на германската провинция Вестфалия.

 

Биенале в Истанбул

16 септември – 12 ноември – Истанбул, Турция

Една от най-впечатляващите творби в историята на биеналето в Истанбул

Кураторите на 15-ото издание, скандинавските артисти  Елмгрийн и Драгсет, казват, че проектът, който са замислили да представят в Турция, е озаглавен „Добър съсед” – идеята е да предложи множество идеи за дома и квартала, „изучавайки как начинът на живот се е променил през десетилетията”.

Според артистичната концепция домът е представен като индикатор на различни идентичности и средство за себеизразяване, а кварталът – като микровселена, илюстрираща някои от предизвикателствата, които срещаме в условията на съвместно съществуване днес. Историята на Биеналето в Истанбул датира от 1987 г., а инициаторът е Истанбулската фондация за култура и изкуство.

 

Триенале за руско съвременно изкуство „Гараж”

10 март – 14 май – Москва, Русия

Музеят "Гараж" в парка "Горки" е любимо място на московчани 

Московският музей за съвременно изкуство „Гараж” бе създаден сравнително скоро от Даша Жукова, но вече има огромна популярност не само в Русия. Най-новата идея на кураторите е тази пролет да се организира триенале, посветено на руското изкуство. Първото му издание ще бъде от майрт до май и ще бъде посветено на 100-годишнината от Руската революция.

В арт екипа са главният куратор на „Гараж” Кейт Фоул, Катя Иноземцева, Снежана Кръстева, Андрей Мисиано и Саша Обукова. Събитието ще покаже новите творби от руски художници, създадени след 2012 година.

В търсенето на художници, кураторите са посетили 40 града на територията на цяла Русия, където се говорят повече от 100 езика от представители на около 200 националности.

 

На заглавната снимка - инсталация, представена през 2015 г. на Венецианското биенале 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)