Сряда, 27 Октомври 2021
Откриха римска статуя, изчезнала след Втората световна война

Откриха римска статуя, изчезнала след Втората световна война

Скулптурата на Нике, стъпила върху земното кълбо, е била погрешно класифицирана и е отлежавала в депата на Ермитажа

 

Рядка римска статуя, изчезнала след Втората световна война, е намерена в Русия. Скулптурата е била погрешно класифицирана и затова е стояла в склад цели десетилетия. The Prussian Cultural Heritage Foundation (SPK) обяви, че античният експонат от тяхната колекция е открит в Ермитажа в Санкт Петербург, Русия, съобщи „ArtPrice”.

Римската статуя, известна като „Victoria of Calvatone”, е била изложена в Altes Museum в Берлин до 1939 г., когато е била преместена в склад, за да я предпазят от увреждане по време на бомбардировките. Смятана за изгубена след войната, за нейното съществуване се разбира едва през 2005 г. от арт каталог, представящ произведенията на държавните музеи в Берлин.

Статуята отлежава в депата на Ермитажа от 1946 г. насам, тъй като неправилно е била датирана като френска скулптура от XVII век. В действителност тя е създадена около 161-169 г. пр. Хр.

Творбата, която изобразява богинята на победата Нике върху земното кълбо, е римски шедьовър, открит за първи път на части през 1836 г. в близост до Калватоне, Италия. Придобита е от музеите в Берлин през 1841 г. Тогава са били добавени и липсващите части на статуята (крилата).

По-рано тази година в Националния музей „Пушкин” в Москва бяха открити 59 италиански ренесансови скулптури от колекцията на „Bode Museum” в Берлин. Те също са били считани за изчезнали след Втората световна война, допълва изданието.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)