Сряда, 27 Октомври 2021
5 места, които си заслужават да се видят по Коледа

5 места, които си заслужават да се видят по Коледа

Кратко виртуално пътешествие до някои от най-светлите кътчета на света през празниците

 

Хиляди светлинки и цветове, изкуствен сняг, възстановки на библейски сюжети, магазини, декорирани като къщи от приказките… тези дни светът е различен в празничната си премяна. Има места, които наистина е задължително да се видят именно по Коледа, защото за жителите им е въпрос на стара традиция и чест да се погрижат за тяхната украса. Но тъй като малцина имат тази възможност, ние избрахме пет от тях, в които можете да се пренесете мислено с помощта на красивите фотографии. Наследете им се:

 

1. Рованиеми, Финладния

Това е столицата на Лапладния – градче, разположено в северната част на Финландия. Именно там е прочутото село на Дядо Коледа, където отиват всички писма на децата от целия свят. Всяка зима улиците на града са украсени с празнични светлини, туристите могат да се разходят с шейни, теглени от елени, а хлапетата да видят със собствените си очи как елфите помагат на добрия старец при опаковането на подаръците. 

 

2. Париж, Франция


Това е градът, където по Коледа всеки може да намери всякакви изненади. Витрините на магазините през този период са толкова богато украсен, че сами по себе си са като декор за приповдигнатата градска атмосфера. Ресторантите приготвят специално коледно меню, а на Елисейските полета възниква празнично селце. Там винаги има люлки за децата, концерти, филмови прожекции, сергии с какво ли не, провеждат се дори лекции по кулинарно майсторство.

 

3. Ашвил, Северна Каролина, САЩ

Това е градът, в който се намира прочутото Имение Билтмор, построено от Джордж Вашингтон Вандербилт І през втората половина на XIX век. Специално за празниците навсякъде се опъват гирлянди, блестят светлини и коледни украси, пали се огън в камините. Замъкът е отворен за туристи.

В същия район е разположено и курортното селище „The Omni Grove Park”, построено в старинен каубойски стил и известно с ежегодния си конкурс за най-красива коледна джинджифилова къщичка – изящните вкусотии се подреждат в изложба през всички дни на празниците. Ето и тазгодишният носите на Голямата награда – къщичката на Беатрис Мюлер от Канада (на снимката горе).

 

4. Лондон, Великобритания


Още от ноември в британската столица могат да се видят специално проектирани за празниците Коледни украси. Сега прочутата „Oxford Street” е декорирана с 1778 светещи снежни топки. Само за тази улица се използвани 750 000 електрически LED крушки. Това е 57-ият път, в който една от най-известните пътни артерии на Лондон бива пременена за Рождество Христово по този начин. Винаги на 6 декември, когато официално се открива Коледната украса, се забранява и движението на автомобили по „Oxford Street”. Тази година жителите на града могат да дарят по 5 паунда за благотворителна кауза и символично да подарят една от украсите на любим човек.

 

5. Начиточес, Луизиана, САЩ

Това е малко градче в южната част на САЩ, затова пък е най-осветеното в държавата. Може да ви се стори странно, но първите украси се появяват още през юни. Тогава там се провежда Фестивалът на светлината.

В продължение на шест месеца – чак до 6 януари следващата година, продължават ефектните светлинни демонстрации в американското градче Начиточес.

 

На заглавната снимка - селото на Дядо Коледа, Рованиеми, Финландия

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)