Сряда, 20 Октомври 2021
Всички искат Вермеер (ВИДЕО)

Всички искат Вермеер (ВИДЕО)

Провинциалният художник сякаш възкръсва, за да се превърне в един от най-копираните автори на картини

 

Може би сравнително малко хора в България са чували за творчеството на Ян Вермеер. Но поне всеки е виждал някъде репродукция на неговата картина “Момичето с перлената обеца”. Йоханес Ян или Йохан Вермеер е роден през 1632 г. Той е холандски художник, който се специализира в интериорни сцени от живота на средната класа. Не е бил известен художник приживе, типично провинциален, за някои скучен дори. След смъртта си оставя на съпругата и децата си неизплатени дългове.

Вермеер има само около 35 картини, защото е бил изключително прецизен в рисуването, работел е бавно и с голямо внимание. Почти всички негови творби пресъздават две стаи в дома му в Делфт, показват едни и същи мебели и декорации в различни режими. Често представят едни и същи хора, предимно жени.

Чак през XIX век Вермеер е преоткрит като художник. Репутацията му нараства неимоверно и той е признат като един от най-великите художници на холандския Златен век. И точно тук става много интересно, защото  през тридесетте години на ХХ век пазарът изведнъж се наводнява с картини на Вермеер. Дори най-добрите експерти тогава не се усъмняват в нито една от новопоявилите се произведения, които се харчели твърде добре и на доста високи цени. Колекционерите са обхванати от масово изкушение да имат Вермеер. Да притежаваш негова картина е било признак на светски блясък. Да припомним, че кралица Елизабет също има картина на Вермеер.

Резултат с изображение за johannes vermeer

Момичето с перлената обеца

Но не всяка приказка завършва с хепиенд. Скоро става ясно, че новата колекция от стария майстор е дело на един изключително талантлив фалшификатор. Той също е холандец, името му е Хан ван Меегерен. Извънредно проницателно решава да се концентрира върху картини на Вермеер, защото гениалният художник е рядкост и всички върли колекционери искат да имат негова творба. Явно фалшификаторът е бил много добър художник, защото успява да заблуди и най-заклетите светила. Самият Хан ван Меегерен признава по време на процеса през 1947 г., че е продал на колекционери и музеи най-малко 7 ментета, смятани за картини от Вермеер. Но те определено са повече.

Единствената картина от Вермеер, собственост на частен колекционер - "Млада жена свири на клавесин", е продадена на търг в Лондон за рекордната сума от 16,2 млн. британски лири (30 млн. долара) през 2004 г. Платното е купено от неизвестен ценител, който наддава по телефона.

Десетилетия наред картината е смятана за фалшификат. Творбата първо е купена от белгийския търговец и колекционер Фредерик Ролин, който през 1993 г. я представя пред "Сотбис". Едва след приключване на реставрацията в края на 2003 г. експертите признават, че "Млада жена свири на клавесин" е нарисувана от Вермеер към 1670 г.

Резултат с изображение за johannes vermeer klavesin

Млада жена свири на клавесин

Но историята на Вермеер не спира дотук. Неговите картини стават отправна точка за създаване на романи. Агата Кристи използва творба на Вермеер, за да я забърка в убийство.

Филмът и романът “Момичето с перлената обеца” са създадени въз основа на известната картина на художника. Лентата е номинирана за "Оскар" за операторско майсторство и най-добри костюми. А холандският композитор Луис Адрисен създава  операта “Писане на Вермеер”.

В крайна сметка художникът става известен няколко века след смъртта си. Умира на днешния ден, 15 декември, през 1675-а. Репродукции на негови картини има в цял свят. Друг е въпросът, че някои колекционери притежават „фалшив“ Вермеер, който изглежда като истински. Страстта към него обаче е жива и днес.

 

Заглавна снимка - YouTube

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)