Понеделник, 26 Септември 2022
Анри дьо Тулуз - Лотрек - геният на гротеската

Анри дьо Тулуз - Лотрек - геният на гротеската

Наричали блестящия майстор на постимпресионизма „малкото съкровище“ заради ръста му от 150 см.

 

Анри дьо Тулуз-Лотрек е роден на 24 ноември 1864 г. в замъка Боск в град Алби, Франция. Родителите му са потомци на стари аристократични фамилии и като че ли съдбата му е била предопределена да продължи в лукс и развлечения. Но всъщност животът му поднася голяма доза трагизъм. Красивото, надарено с талант момче, в резултат на счупване на двата кратка на 14 години, остава недъгаво за цял живот. Болестта изиграва голяма роля в по-нататъшното му развитие и се отразяват в творчеството му. След нещастието той започва сериозно да се занимава с изкуство. Младият художник работи усилено над рисунки на голо и облечено тяло, особено му се удават изображения на животни и ездачи (още от детството си обича конете и мечтае да язди). Но заради нещастието тази мечта остава неосъществена. Както и желанието да срещне истинската любов.

Мулен Руж завинаги

От 1884 г. се установява в бохемския парижки квартал Монмартър. Става редовен посетител на известните развлекателни заведения „Елизе Монмартр“, „Мулен дьо ла Галет“ и „Ша Ноар“. Сприятелява се с артиста и съдържател на кабаре „Мирлитон“ Аристид Бриан. Поддържа интимна връзка с известния модел на художници Сюзан Валодон. Сюжети на творбите му стават кабаретата, техните постоянни посетители и артистите. Любими персонажи за него са танцьорите Ла Гулю (Лакомницата) и Валантен Безкостния. От произведенията му може да се усети истинската атмосфера на Париж от това време, пресъздадено от художника с насмешлив, понякога дори саркастичен тон. Лотрек не се страхува да стигне до дъното и да отвори вратите на изкуството за  пречудливите си персонажи- понякога шумни и разпуснати, понякога тъжни и самотни.

Танцьорки и проститутки са любимите му героини

Недъгът му не сломява духа му, но повлиява на гордостта му и живописта е единствения начин за него да се утвърди. В тези изображения Лотрек се превръща в гений на гротеската. Но изведнъж става простичък и добър, когато рисува животни. Вероятно защото в техните очи не съзира нито насмешливост, нито съжаление към себе си. Тук линиите му стават спокойни и без напрежение. В зрелите си години Лотрек работи много в областта на плаката, на афиша и рекламата. Заедно с Бонар и  други майстори издигат този жанр до нивото на истинско изкуство. Създава ярки, запомнящи се образи, избирайки най-точния момент и характерната поза.

Художникът е майстор на изобразяване на коне и ездачи

 

Неговото скандално поведение и начин на живот стават прословути и са обект на множество анекдоти. Възмутени от него са дори роднините му, които под ръководството на чичо му Шарл изгарят негови картини, намиращи се в Алби. Впоследствие обаче участниците отричат този факт.

В последните години здравето му все повече се влошава, поради злоупотребата с алкохол. След един пристъп на делириум тременс е настанен в психиатричната болница в Ньой където престоява от февруари до май 1899 г. След излизането си се връща в Париж и към предишния си начин на живот и алкохола. Рисува много. Пие и рисува, рисува и пие… До фаталния 8 септември 1901 г. , когато смъртта все пак го застига, ненавършил 37 години.  

Плакатите на гения са сред най-търсените

 

За своите по-малко от 20 години творчество, Анри Тулуз-Лотрек създава 737 картини, 275 акварела, 363 гравюри и плакати, повече от 5000 рисунки. И въпреки че приживе публиката не приема неговия скандален характер и остър език, след смъртта му го признават всички. По неговото творчество се равняват модернистите, днес вече е смятан за класик, особено в жанра на плаката. А цените на произведенията му продължават да растат.

 

Челна снимка: Тулуз-Лотрек - истински гений в изкуството

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)