Вторник, 19 Октомври 2021
Колекция от непознати платна на Васил Стоилов

Колекция от непознати платна на Васил Стоилов

Амбицията на галеристите е чрез изложбата да направят представителна извадка на творчеството на художника

 

От 17 май до 28 юни 2016 Галерия „Лоранъ” (ул. „Оборище” 16) представя изложбата „Васил Стоилов (1904 –1990) - Непоказвана Колекция”. Появилата се за пръв път на бял свят сбирка изненадва всички и провокира интереса дори на най-големите познавачи на творчеството на художник . Сайтът „Площад Славейков“ съобщава, че творбите са притежание на близки на семейство Стоилови и винаги са красили единствено жилището им.  Частната сбирка е останала непроучена и за пръв път ще бъде изложена на вниманието на ценителите.

Изложените акварели представят различни творчески периоди на Васил Стоилов – от съвсем ранния маслен пейзаж, повлиян от учителя Цено Тодоров, през природните импресии, създадени през 30-те, до зрелия авторски почерк на емблематичните портрети от 50-те и 60-те години. „Обединява ги неизменното послание на художника – за неговото ясно съзнание и изначална убеденост в месианската роля на твореца и изкуството.” – обяснява галеристът Лаврен Петров. Особено ценни са две творби, рисувани през 40-те години в Кричим, както и пейзажите, изпълнени със символистични идеи и посветени на мистичния характер на природата. Богатата история на тази уникална колекция е подробно документирана, а за ценителите галерия „Лоранъ” издава каталог към изложбата.

Много са изложбите на Васил Стоилов по целия свят. Неговото художествено наследство е добре проучено и документирано. Ето защо появата на настоящата сбирка, останала за десетилетия „скрита” от вниманието на публиката, заслужава особено внимание. 

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)