Вторник, 19 Октомври 2021
Авторът на една от снимките на 2016-a с изложба в София

Авторът на една от снимките на 2016-a с изложба в София

Фабио Бучарели ще гостува у нас на 17 май

 

Един от най-награждаваните съвременни фотожурналисти и военни фотографи Фабио Бучарели ще гостува в София на 17 май. Той ще представи изложбата и фотокнигата си The Dream - проект, документирал пътя на мигрантите през Балканския маршрут в последната година, но различен от кадрите, донесли "Пулицър" на фотографите на "Ройтерс".

Италианецът Бучарели е носител на множество престижни награди като World Press Photo, Leica Oskar Barnack Award, Златен медал на името на Робърт Капа за снимките си, документирали сирийската гражданска война през 2012 г. и последно - "Снимка на годината 2016" за фотографията си на семейство бежанци, току що слезли от лодките на европейския бряг, част от гостуващата в София изложба с черно-бели фотографии The Dream.

За нея - и едноименната фотокнига, която излиза от печат този месец - Бучарели възприема и друг подход. В серията Deaming Europe ("Да сънуваш Европа", "Да мечтаеш за Европа", но и "Дремеща Европа") Бучарели снима хората, заспали в македонските влакове - само портрети, лица в покой, временно забравили дългия път по релсите, дъжда, битката за мястото във вагоните от предния и бъдещия ден.

The Dream излиза този месец като 180-странична фотокнига, финансирана чрез Kickstarter и колекцията Fotoevidence, а изложбата може да бъде разгледана между 17 май и 14 юни в столичната галерия "Фотосинтезис". Бучарели ще бъде тук да я представи лично на откриването от 18 ч. на 17 май в разговор с Алексей Пампоров, доктор по социология и доцент в Института за Изследване на обществата и знанието при БАН.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)