Вторник, 19 Октомври 2021
Климт – художникът, който знае да целува и с четката (ГАЛЕРИЯ)

Климт – художникът, който знае да целува и с четката (ГАЛЕРИЯ)

Основен обект на картините му винаги са били жените

 

Густав Климт е австрийски художник, представител на арт нуво стила, президент и водеща фигура на “групата Сецесион”, учредна във Виена през 1897 година.

Климт рисува еротични портрети и сексуално заредени скици, с които придобива скандална слава и е подложен на критика от консервативното виенско общество. Особено еротични са рисунките му с молив. Самият той е обсебен от жените и, макар че има постоянна партньорка в живота – Емили Фльоге, е баща на поне 14 деца.

 

Портрет на Адел Блох-Бауер I, 1907 г.

Портрет на Адел Блох-Бауер I, 1907 г.

 

През 1894 г. Климт получава поръчка да нарисува три картини, които да украсяват тавана на Университета във Виена. Тези картини – Философия, Медицина и Правосъдие, са определени от критиците като порнографски. Осъдени са не само от политическите, но и от религиозните среди.

Трите картини така и не са изложени в Университета и по-късно са унищожени от нацистите през 1945 г. Огорчен от тоталното отхвърляне на работите му, Климт се обръща към любовта, като основен обект на творчеството си, която единствена може да направи човек щастлив. Той заявява: ”Ако не можеш да задоволиш всички с изкуството и делата си, задоволи няколко човека. Да направиш много хора доволни е лошо.”

 

Даная, 1907 г.

Даная, 1907 г.

 

“Златният период” на Климт, най-сетне му носи заслужено одобрение и грандиозен успех. Основен обект на картините му винаги са били жените. Отначало образът на жената е доминиращ и тя властва над мъжа със своята сексуалност. Моделите му често са проститутки, но има и дами от хайлайфа, които се надпреварват за портрет, нарисуван от художника.

 

Целувката, 1907-1908 г.

Цилувката, 1907-08 г.

 

Кулминацията на “златния период” е картината “Целувката”, където образите претърпяват метаморфоза. Тук мъжът властва над жената, която му се отдава покорно.

В късните си години започва да рисува пейзажи в стил близък до кубизма. Смята, че квадратната форма носи спокойствие.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)