Неделя, 05 Декември 2021
Спомен за Иван Кирков в „Галерия 8”

Спомен за Иван Кирков в „Галерия 8”

Изложбата с рисунки и гвашове на именития художник ще бъде открита на 20 септември във Варна

 

„Колко малко е нужно на човека – да има свобода! Първо в съзнанието си, а след това и в стремежа си да я постигне.” Думите са на Иван Кирков, който напусна света на живите на 19 септември 2009 г. Сега варненската „Галерия 8” ще върне спомена за един от най-талантливите съвременни български художници с изложбата „Иван Кирков – INMEMORIAM: рисунки и гвашове”. Творбите, които посетителите ще могат да видят от 20 септември до 18 октомври в салона на ул. „Братя Шкорпил” 8а, са част от личната колекция на галерията и ще бъдат показани във Варна за първи път.

Иван Кирков, "Лодки"

Преди доста години между „Галерия 8” и Иван Кирков се ражда близко приятелство. Свързва ги любовта към морето и джаза – теми, които ценителите са имали възможността да видят пресъздадени от автора в  десетки изложби както във Варна, така и в столичните галерии „Арт 36”, „Ракурси”, „Кредо бонум” и други. Сега ще бъдат подредени творби от различни периоди – от 1967 г. до 2006 г. Те са включени и в специален каталог за изложбата.

Иван Кирков е живописец, илюстратор и сценограф. Роден е през 1932 г. в Асеновград. Завършва живопис като възпитаник на Кирил Цонев и Илия Петров. Твори в различни области и жанрове — живопис, илюстрация, плакат, сценография. Два сезона – от 1965 до 1967 г. – е сценограф в Сатиричния театър, където създава декори за постановките „Свинските опашчици” от Ярослав Дитъл, „Михал Мишкоед” от Сава Доброплодни, „Кандидати за славата” от Иван Вазов и „Много шум за нищо” от Уилям Шекспир. Работи по декорацията на Народния театър „Иван Вазов” и на Драматичния театър в Добрич.

Иван Кирков, "Акт"

През 1961 г. Иван Кирков дебютира и в киното като художник сценограф във филма „Инспекторът и нощта”. Той е и талантлив илюстратор, негово е художественото оформление на книги от Цанко Церковски, Елин Пелин, Камен Калчев, Ран Босилек, Имре Мадъч, Иван Тургенев.

През 80-те години проф. Иван Кирков преподава в Художествената академия в София. Негови ученици са талантливи художници като Атанас Парушев, Веско Велев, Веско Начев, Долорес Дилова, Мариана Маринова, Красимир Цанов, Петко Петков и др.  В края на живота си се връща в родния Асеновград, преоткрива вдъхновението от старите къщи и ги претворява в някои от последните си картини.

 

На заглавната снимка: Иван Кирков, „Голо тяло”

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)