Събота, 02 Юли 2022
Хелън Мирън – кинокралица на 71

Хелън Мирън – кинокралица на 71

"Гардеробът ми е пълен с дрехи втора употреба, а хладилникът - с шампанско", казва британската актриса

 

Днес Хелън Мирън празнува своя 71-ви рожден ден. През дългата си кариера британската актриса с руски корени работи с мнозина от най-известните кинорежисьори в света (Линдзи Андерсън, Тинто Брас, Джон Макензи, Джон Бурман, Питър Хаймс, Кевин Макдоналд, Ласе Халстрьом и др.), снима се в забележителни филми за владетели („Калигула”, „Лудостта на крал Джордж”, „Елизабет I”, „Кралицата”) и изпълни ролята на две кралици, включително на настоящата Елизабет Втора, спечели един „Оскар” и две статуетки „Златен глобус”, както и десетки престижни награди за изключителния си актьорски талант.

Тя е от дамите, които „остаряват като катедрали”. Носи с кралско достойнство годините си, което впечатли дори шефовете на една от най-скъпите козметични марки и неотдавна те я поканиха за свое рекламно лице. Хелън Мирън не е от „звездите”, които се крият или лицемерничат пред медиите. Напротив, говори откровено за недостатъците си. Предлагаме ви откъси от интервюта на актрисата, публикувани в www.theageofhappiness.com, hellomagazine.com и „Sydney Morning Herald”:

- Хелън, продължавате да си позволявате по два филма всяка година – извинете, но на вашата възраст това правило или по-скоро е изключение от правилата в Холивуд?

- Сексизмът е водещ принцип до ден-днешен в киноиндустрията. Критерият, по който се избират актрисите за дадена роля, се крие в отговора на въпроса: „Би ли я …?” На екрана в киносалона лицето ви става огромно – три метра на височина и шест на ширина. Аз като зрител също обичам да гледам красиви лица, защото това ми доставя удоволствие. Но филмите разказват истории, освен това са за развлечение, затова е нужно повече разнообразие. Хората имат необходимост да виждат на екрана лица, с които биха могли да се отъждествят. И в такива случаи канят мен.

Все пак трябва да признаем на Холивуд, че постепенно се променя. Навремето Грета Гарбо се пенсионира на 42 години, поне така си мисля. А сега 47-годишната Дженифър Анистън продължава да си намира роли, при това няма намерение да играе 25-годишни жени, а свои връстници. Холивуд ще продължи да се променя, но ние постарому ще искаме да виждаме на екрана красиви млади хора. Когато жените започнат да играят нова роля в реалния живот, тогава това ще се случи и на екрана. Ако президент на САЩ стане жена и на тв екраните се появи жената експерт по морска биология или жена, оглавяваща нефтена компания, Холивуд бързо ще реагира на новата тенденция. Честно казано обаче, подобни роли ще получат актриси, които са по-млади от своите прототипи.

- Казват, че фотографите обожават да ви снимат, защото гримът ви отнема не повече от половин час и не сте капризна към тоалетите, а обличате първата рокля, която ви предложат…

- О, това е така, просто защото съм мързелива. Искам по-бързо да се прибера вкъщи (смее се).

- Като че ли сте от хората, които с възрастта изглеждат все по-добре – не мислите ли?

- О не! Определено не изглеждам по-добре, отколкото на младини. Но с възрастта явно престанах да се вълнувам от това как изглеждам и какво мислят другите за мен.

- Една от най-новите ви роли – на Хеда Хопър, една от най-известните американски колумнистки в средата н ХХ век, в биографичния филм „Тръмбо” ви донесе поредната номинация за „Златен глобус”. Интересно ли ви беше да се превъплътите в нейния образ, подготвяхте ли се специално за снимките?

- С Хеда Хопър е свързана цяла епоха в Холивуд. Винаги е била изключително интересна и впечатляваща за мен. Знаех много за Хеда, навремето дори бях чела книга за нея. Бях очарована от тази силна жена и знаех, че подготовката за ролята и снимките ще се превърнат в интересно приключение за мен – точно така се случи.

- С какво най-много ви впечатли Хеда Хопър?

- Тя е имала пълен набор от качества, необходими за нейната професия, които тя гарнира с обилна порция упоритост и гъвкавост, а после превръща всичко това във врящ бульон. Днес няма журналистка в света с такава власт като Хеда Хопър. И явление като нея вероятно никога повече няма да се повтори. Била е много умна и много смела. А иронията в цялата тази работа е, че в професията си тя е ползвала сталински методи. Това, което е правила за Комисията за разследване на противоамерикански дейности, идеално би подхождало на СССР от времето на Сталин. Той би казал: „Браво, Хеда! Така се работи.” Ето това е идиотизмът на всичко случващо се по света.

- Вече навършила 70, когато станахте лице на „LʼOréal” – зарадва ли ви подобно предложение?

- Най-накрая настана време, когато някой на моята възраст – не е задължително да съм аз, разбира се – да го направи. Затова предложението за мен беше много важно. Цял живот ми подхвърлят лица на идеални, невероятно млади момиченца, които трябваше да ме вдъхновяват. И аз, очевидно, бях длъжна да се старая да изглеждам като тях. Дори не говоря за 25-годишни, а за деца на 15. Питам ви, кой от нас изглежда на 15?! Това просто не е честно.

Зарадвах се, че козметичната компания направи проучване, резултатите от което я наведоха да важни изводи. Оказа се, че половината от жените над 50 години смятат, че са забравени, при положение, че 80% от всички богатства в страната са съсредоточени в ръцете на хора над 50. А и не е тайна, че зрелите жени харчат за козметика повече пари, отколкото младите.

Когато подписвах договора си за рекламите, настоях снимките ми да не се ретушират с идеята да изглеждам по-млада. Просто казах: „Или се съгласявате с условията ми, или каните някой друг.” И те ми отговориха: „Не се притеснявайте, бръчки по челото и около устата ви ще се виждат идеално!”

- С какво обичате да се занимавате в свободното време?

- Обичам да пътуваме с моя съпруг (режисьора Тейлър Хелфорд, бел.ред.), но обичам и къщата ни в Италия, където с огромно удоволствие градинарствам. Много харесвам Италия, където уверени в себе си жени от всички възрасти и размери ходят на плажа по бикини и никой не ги съди за това.

- Явно че чувствате доста комфортно на своята възраст?

- Да, животът е устроен така, че ако не умрете млади, един ден ще остареете. Трети вариант няма.

 

Ето и още откровения на Хелън Мирън, публикувани от www.esquire.ru на 71-вия рожден ден на актрисата:

Всички актьори са мошеници и скитници. В крайна сметка такива трябва и да бъдат.”

„Когато играеш в Шекспирова пиеса, всички наоколо си мислят, че си наистина много образован човек. Хората дори не могат да си представят, че не разбираш половината от това, което говориш.”

„Шекспир е живял във времето на най-жестоката цензура. Ако си позволиш да кажеш това, което не бива, просто са ти отсичали главата. Но вижте колко свобода е намерил Шекспир сред всички тези ограничения.”

„Думите на политиците никога не са ме докосвали, защото тези хора живеят в свят на компромиси и прагматизъм – това е в разрез с моя сантиментален идеализъм.”

„Не ми допадат момичетата, които с все сили се стараят да бъдат лоши.”

„Опитвам се да не мисля за смъртта. Колкото повече остаряваш, толкова по-малко въпроси ти остават по този повод.”

„Да се снимаш във филм на собствения си съпруг, никак не е лесно. Затова пък е невероятно след снимки да прекараш нощта с режисьора.”

„Плътта е най-добрият търговец. Хората не искат да гледат картинки от църкви. Хората искат да виждат голи цицки.”

„Не знам нито един добър начин за убиване на времето. Да убиваш времето е престъпление.”

„Мразя да се събличам пред камера. Напротив – обичам да се обличам.”

„Ето такава съм аз: гардеробът ми е пълен с дрехи втора употреба, а хладилникът – с шампанско.”

 „Прекрасно е да си кралица.”

 

Снимка:thatmomentin.com 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)