Четвъртък, 30 Юни 2022
„Танцьорът днес трябва да бъде универсален и задължително да владее съвременните танцови техники”

„Танцьорът днес трябва да бъде универсален и задължително да владее съвременните танцови техники”

Това е мнението на един от най-ярките представители на танцовото изкуство у нас, живата легенда на българския балет Бисер Деянов. (11.03.1949 г.)

През 1974 г. Бисер Деянов завършва Ленинградското академично хореографско училище „А. Я. Ваганова” при проф. Генадий Наумович Селюцкий. Магистърска степен по балетна педагогика получава в АМТИИ в Пловдив, където преподава като доцент. В продължение на 27 години (от 1970-та. до 1997-а) той е първи солист в Национална софийска опера.

Изпълнител на главните партии в класическия, българския, руския и европейския балетен репертоар – „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“, „Лешникотрошачката“, „Дон Кихот“, „Ромео и Жулиета“, „Спартак“, „Пролетно тайнство“, „Конче вихрогонче“, „Хайдушка песен“, „Изворът на белоногата“, „Дъщерята на Калояна“, „Козият рог“, „Една нощ в Париж“, „Чудният мандарин“, „Дамата с камелиите“ и редица други.

По случай 80 годишнината на българския балет през 2008 г.поставя в своя интепретация „Копелия” от Лео Делиб.

Бисер Деянов е работил с едни от най-големите хореографи на XX век, като Юрий Григорович, Серж Лифар и др. Танцувал е на престижни сцени в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Дълги години е преподавал в Националното училище за танцово изкуство в столицата, педагог в катедра „Хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, както и в частно училище за танцово изкуство „Галина Уланова” при Руския лицей в София.

Бисер Деянов с Мила Искренова и Маргарита Градечлиева, 1981 г.

Сред отличията му е златен медал от Международния балетен конкурс във Варна, който по-късно многократно е журирал.

И по стечение на обстоятелствата или просто като пръст на съдбата Бисер Деянов е роден на една дата с Мариус Петипа (1818 – 1910), който и до днес е считан за най-значимия балетмайстор и хореограф в историята на балета.

AFISH.BG


Видео