Събота, 02 Юли 2022
Да съчетаеш това което обичаш с това което можеш

Да съчетаеш това което обичаш с това което можеш

 

Талантливият български цигулар Светлин Радославов - Свет в интервю за AFISH.BG

 

Светлин Радославов е роден на 3 септември 1986 година в София. Още на 11-годишна възраст заминава за САЩ с майка си и брат си Ясен. Свет, както е известен, успява в Америка да разгърне уникалния си потенциал да съчетае цигулката с хип хоп. През последните две години прави истински фурор отвъд Океана и има редица участия. Свирил е с много известни рапър, а Хауърд Стърн, който е жури в Америка търси таланти, му заявява, че е най-добрият цигулар, който е чувал. За последните 19 години Светлин се е връща само веднъж в България. Сега за втори път в родината си, за да изнесе първия си концерт в София. Той ще зарадва българската публика с уникалните си изпълнения на 26 май в в SOFIA LIVE CLUB.

Светлин се съгласи да даде откровено интервю за Afish.bg, в което разказва повече за себе си, за първото си участие в София и как се е стигнало до заминаването му за САЩ.        

 

Заминал си за САЩ с майка си и брат, когато си бил само на единадесет години. Как взехте това решение?

- Много ни беше тежко, когато се преместихме в нова страна. Сама майка с две деца и с 11 цента в джоба си. Нямахме никакви роднини в САЩ и се установихме в Ню Йорк. След това с брат ми Ясен започнахме училище.  След едно мое изпълнение ме чуха от едно от най-престижните музикални училища в САЩ -„Ийстмен Скуул“. Те бяха впечатлени как свиря на цигулка и ми отпуснаха стипендия. Майка ми взе решението да заминем за Америка, тъй като искаше по-добро бъдеще за мен и брат ми и по-добри възможности.

Кое те вдъхнови да съчетаваш класически инструмент, какъвто е цигулката, с хоп-хол? 

- Не бях чувал подобно нещо преди аз да го направя. Много обичам да продуцирам и да свиря. Един ден се оказа, че класическата цигулка не ме влече изцяло и се опитах да рапирам, докато свиря. Оказа се, че е супер яко това. Много от нещата, които слушам по радиото не ми харесват. Това ме накара сам да си продуцирам нещата, защото обичам да слушам хубава музика.
Много интересно е първото ми излизане на сцена. В гимназията трябваше да свиря класическа музика. Започна моето участие, но след 30 минути наведох глава и напуснах сцената. Всички в залата започнаха да викат. След около минута обаче започна бийта и в този момент аз излязох отново на сцената и започнах да свиря хип хоп и цялата зала изригна. Тогава за първи път усетих какво е чувството да си на сцената и публиката да те хареса.

Кое е по-лесно за теб и по-важно: писането на текстове за песни или продуцирането и изпълнението на музика?

- По-лесно ми е да продуцирам и самото изпълнение на музиката. От малък свиря на различни фестивали и концерти. Когато знаеш нотите, не трябва да се замисляш за тях и това ми дава възможност да танцувам по време на изпълненията ми и да импровизирам.

Как се чувстваш, докато свириш на сцената?

- Неповторимо е чувството на сцената, когато публиката те хареса. Докато свиря се опитвам да се свържа с феновете и да ги зарадвам с изпълненията си. Просто е невероятно да си на сцената.

Предстоят ти изпълнения в София по време на краткият ти престой в България. Къде точно и с какво ще изненадаш публиката?

- За първи път ще имам български репертоар и за първи път ще се опитам да вкарам народни песни в хип хопа с цигулката. Това ще е изненада за мен и за публиката. Първото ми участие ще е в SOFIA LIVE CLUB, а след това ще свиря и в SugarClub. Каня всички на 26 май от 20,00 часа. Ще направим уникално шоу.

Достигал си до полуфиналите от седмото издание  на  America’s got talent. Тогава Хауърд Стърн заявява, че според него си най-добрият цигулар, който някога е чувал. Разкажи ни повече за преживяването си там.

- Хауърд Стърн е чувал много неща. Той не е музикант, но когато чуеш подобно нещо от човек, който е в шоу бизнеса и е видял много таланти, това е велико признание. Шарън Озбърн също бе в журито и ми даде да и каза на Хауърд – „Не мислиш ли, че само цигулката струва 1 милион долара за Вегас“. Аз му казах, че освен да свиря на цигулка, мога и да рапирам и продуцирам музика. Тогава му изпях едно парче и 3000 души в залата изригнаха.

Имал си участия с редица известни личности като Jaimie Fox, Kanye West, Fabulous, Co-Lo, Phillip Phillips. Кое беше най-вълнуващото от тях?

- Най-вълнуващо бе като свирих на сцената на НБА. Тогава свирих американския химн пред 20 000 души. Запознах се с Джей Зи и той ми каза, че е впечатлен от мен и ще стигна много далеч. Това е голямо признание.  Бях подгряващ Fabulous, което е уникално. Аз много го харесвам. Той ми каза, че ме е слушал и това е огромно признание. Свирих на първия мач на новия стадион „Барклейс Арена“ в Бруклин и заместих Джон Леджън и Fabulous, които не успяха да присъстват на откриването му. Именно тогава ме е слушал. След това се запознах с него и ми каза, че много ме е харесал.

За първи път ти предстои изпълнение на българска земя в родния ти град София . Защо реши да се завърнеш в България?

- Отдавна ми се искаше да се върна и да свиря пред българска публика, но досега нямах възможност. Преди няколко месеца се запознах с Иван Йорданов. Той ми писа по фейсбук и ми предложи да организираме няколко участие в София. В началото бях скептичен, тъй като не знаех дали публиката ще ме приеме. В крайна сметка нещата се наредиха и с нетърпение чакам първото си участие.

С кого от българските изпълнители би искал да работиш?

- Много ми се иска да работя заедно с Валя Балканска. Нейната музика е стигнала до Космоса. Тя просто е уникален български глас. Като се комбинира с цигулката съм сигурен, че ще стане нещо уникално. Също така много ми харесва български хип хоп. Искам да работя със Спенс, Бате Сашо и изобщо с българските рапъри.  

 

Андрей Теодосиев,

AFISH.BG

 

 

 

 


Видео

Свързани статии (по етикет)