Понеделник, 27 Юни 2022
Монсерат Кабайе: Хубаво е да имаш късмет, но без воля той няма никакво значение

Монсерат Кабайе: Хубаво е да имаш късмет, но без воля той няма никакво значение

„На 83 години продължавам да полагам усилия – другото би било обида към авторите на творбите, които изпълнявам”, сподели пред журналисти оперна прима, която утре ще излезе за третия си концерт на сцената на Зала 1 на НДК

 

Знаменитото сопрано Монсерат Кабайе отново е в София. След двата си суперуспешни концерта през 2000-ата и 2013-а, прочутата испанка ще излезе за трети път на сцената в Зала 1 на НДК утре вечер. В него отново ще слушаме и дъщеря й Монсерат Марти, както и младия тенор Джорди Галан. Маестро Рикардо Естрада ще дирижира акомпаниращите музиканти от Симфоничния  оркестър  на БНР.

Целият живот на 83-годишната оперна певица е посветен на музиката. Приета от критиката като наследница на великата Мария Калас, сопраното Монсерат Кабайе има зад гърба си повече от 130 оперни партии. Тя е родена на 12 април 1933 г. в Барселона. Учи оперно пеене в родния си град и през 1954 г. получава първото си отличие – златен медал за млад изпълнител. Две години по-късно е ангажирана от операта в Базел, Швейцария, и за кратко време прави впечатляващ репертоар с роли в „Тоска”, „Аида”, „Арабела” и „Саломе”.
Звездният миг на Кабайе настъпва на 20 април 1965 г., когато се превъплъщава в образа на Лукреция Борджия на сцената на Карнеги хол, Ню Йорк. Веднага я канят от Метрополитън опера за участие във „Фауст” от Гуно. А световната й слава приема космически размери след изпълнението на „Барселона” заедно с Фреди Меркюри в чест на Летните олимпийски игри в родния й град. „Не мога да си представя да спра да пея и да раздавам  радост на своите почитатели”, често повтаря прочутото сопрано.

Монсерат Кабайе и дъщеря й Монсерат Марти по време на срещата с български журналисти преди утрешния концерт в НДК

Днес Монсерат Кабайе, диригентът Рикардо Естрада, певците Монсерат Марти и Джорди Галан дойдоха на среща с журналисти от български медии, организирана от домакините на утрешния концерт „Жокер медия”. Ето какво разказа „Гласът на Испания” в продължилия около 40 минути разговор:

За артистите, които е поканила в България

„На първо място е диригентът – той е най-важният за един концерт. Маестро Рикардо Естрада е бил много пъти с нас на концертите ни в Европа. И съм щастлива, че именно той сега ще дирижира Симфоничния оркестър на БНР. Познавам вече тези музиканти. Огромен е късметът ми, че мога да пея отново с тях. Имат изключителни качества и са… толкова сладки.

Преди три години дойдох с патерица и те бяха много мили с мен. А сега, явно е, се чувствам по-зле – преминах през две операции и нямам младостта на моята дъщеря. Ала фактът, че ще пея с тези двама млади певци – Монсерат Марти и Джорди Галан, ми дава куража да не се страхувам от резултата.”

За нещата от живота

„Най-важното нещо в живота е волята. Да, хубаво е да имаш късмет, той безспорно влияе. Но ако нямаш воля, късметът няма никакво значение. Другото е да умееш да даваш любов и вяра – и на тези, които дават любов и вяра на теб, и на другите, от които не ги получаваш.”

Самооценката

„Не ценя нищо мое. Опитвам се да върша работата си по най-добрия начин, да полагам усилия. Това правя… Честно казано, когато тръгвам към сцената, излизам със страх. Така е от първия ми концерт до ден-днешен. Този страх обаче не е опасен – той те кара да се стараеш, за да успееш. Да, важно е да влагаш любов в това, което правиш, но без воля и усилия – няма успех. И аз го правя, за да оправдая очакванията към мен и да не излъжа авторите на произведенията, които изпълнявам.”

За композиторите

„Цял живот се старая да служа на авторите, защото са създали толкова прекрасна музика, че ако не положа усилия, ще бъде обида към композиторите.”

За любимия композитор

„Не, не мога да обичам само един, обичам авторите на всички творби, които изпълнявам. Как да съм влюбена само в един?! Та аз съм влюбена само в моя съпруг! (смях)”

Време за мемоари

„Животът ми е пълен с истории. На 83 години сигурно трябва да напиша мемоари. Но няма да го направя. Защото спомените са интересни, когато говориш за тях, а не когато ги описваш. Единственото най-добро нещо, с което човек се изразява, е това, което е върши. Аз пея. И продължавам да имам волята да го правя.”

За проблема с бежанците

„Нямам добро мнение за политиката на Европа по този въпрос. Според мен помощта не е достатъчна. Много се говори, малко се прави в някои страни от Европейския съюз. В моменти като сегашния всяка помощ е недостатъчна. Но… между това да правиш малко и това да не правиш нищо все пак има разлика.”

Кабайе съжали, че срещата с журналистите бе твърде кратка, но не отказа нито един автограф. 

Концертът утре вечер в НДК ще бъде в две части - в първата ще звучат фрагменти от класически оперни творби, а втората е посветена на популярната испанска сарсуела. Ще чуем арии и дуети, както и инструменлани изпълнения на увертюри от любими опери.

"На всеки концерт усещам невероятната интуиция на Монсерат Кабайе - сподели диригентът Рикардо Естрада. - В историята на оперното изкуство винаги е имало големи гласове, но съществува еддно по-високо стъпало, на което се изкачват единици. Кабайе е там, на най-високия връх. Защото винаги е служила на композиторите и на стила, който пее. Чувствителността и интуцията, която тя носи, не се учат или възпитават - човек се ражда с тях. Затова Кабайе е различна от всички в света на операта. Всеки ден научавам нещо ново от нея и никога няма да мога да й се отблагодаря."

Колкото до талантливата наследница на оперната прима, дъщерята Монсерат твърди, че никога не е страдала от факта, че е дете на прочута майка. "Преди години, когато ми задаваха подобни въпроси, все казвах, че се гордея да бъда дете на Кабайе. После започнах да се бунтувам при такива разговори. А сега вече съм спокойна - щом ме питат, значи не са забравили коя е Монсерат Кабайе."  

На заглавната снимки - от ляво на дясно: диригентът Рикардо Естрада, Монсерат Кабайе, Монсерат Марти и Джорди Галан, които ще посрещнем утре на концерта им от 20 часа в Зала 1 на НДК. Снимки Виолета Цветкова

Виолета Цветкова, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)