Събота, 08 Август 2020
Четири големи актриси за пръв път заедно на сцена

Четири големи актриси за пръв път заедно на сцена

"Корабът "Нощ" опъва платна на сцената на Театър "Азарян"

 

През далечната 1978 година Маргьорит Дюрас публикува кратък текст, наречен "Корабът "Нощ". Година по-късно се появяват театрална пиеса и филм със същото заглавие, чийто режисьор и сценарист отново е тя. Текстът разказва дългогодишните телефонни разговори между двама души, които се влюбват един в друг, но никога не се срещат. Самата Дюрас твърди, че сюжетът е истинска история, разказана ѝ от близък приятел. Изследователи на творчеството на писателката обаче откриват много автобиографични съвпадения. Това произведение е основата на спектакъла с режисьор Стилиян Петров. Двамата с драматурга и директор на Театър "Азарян" – Яна Борисова, добавят още няколко нейни текста, изследвайки идеите за сянката, невидимото и еротичното в енигматичния свят на Дюрас.

В тази компилация си дават среща и четири актриси, чието съвместно появяване на сцената е любопитно не само, защото е първо. Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева ще пресътворят на сцената света на емблематичната френска авторка, която се осмелява да пише за любовта по неподражаем и дълбок начин.

Преводът на текстовете на Маргьорит Дюрас е на Мария Георгиева и Албена Стамболова. Костюмите са дело на Елица Георгиева, а сценографията е на Венелин Шурелов. Композитор на музиката за постановката е Петя Диманова, саунд дизайн: Иван Шопов.

Премиерните спектакли можете да гледате в Театър „Азарян“ в НДК на 27 и 28 април 2016.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)