Сряда, 10 Август 2022
„Аз съм на принципа всеки да си върши работата добре”

„Аз съм на принципа всеки да си върши работата добре”

Един от най-чаровните български актьори за всички времена днес вдига наздравица от театралния рай

Андрей Баташов е на 10 септември 1965 година във Волгоград, Русия, СССР. Актьорът е наследник на известен руски род, произвеждал и доставял стомана на царския двор от времето на Петър Първи до края на династията Романови.

Учи във 133 ЕСПУ с преподаване на руски език „Александър Пушкин“.

Завършва ВИТИЗ в София, където по-късно става доцент по актьорско майсторство и режисура.

Има над 40 роли в театъра и киното и многобройни участия в български и чужди кинопродукции. Играе на 3 сцени: Народен театър „Иван Вазов“, „Сълза и смях“ и „Театър 199“. От 2004 година е актьор на свободна практика. Като режисьор е поставял постановките „Ритъм“, „360 градуса“, SEXXX и „Разбираш ли ме правилно“. През 2007 г. поставя 500-ия юбилеен спектакъл на постановката „Секс, наркотици и рокендрол“, която е на сцената повече от 15 години.

В края на септември 2010 г. на сцената на „Театър 199“ се състоява премиерата на 4-ия му моноспектакъл „Влез в час!“ по текст на Ерик Богосян - след „Секс, наркотици и рокендрол“ (1993), „С глава в стената“ (1994) и „На живо“ (1997).

Рицар е на Ордена на тамплиерите. Той е сред личностите, които успяват да съчетаят артистичната си кариера с политиката (депутат от праламентарната група на НДСВ).

Кратката биографична справка за актьора, чийто земен път продължи само 45 години, не може да даде представа за явлението Баташов и за човека Андрей. Затова – щастливи тези, които са успели да се докоснат до таланта и личността му. Останалото е добре свършена работа. И тъга.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)