Неделя, 27 Септември 2020
„Животът е един и за предпочитане е да го изживееш по-весело”

„Животът е един и за предпочитане е да го изживееш по-весело”

"Високият строен миньон" Георги Мамалев отбелязва днес своята 65-годишнина

Роден е на 5 август 1952 г. в с. Мамарчево. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1977 г. в класа на проф. Енчо Халачев.

Гошето в "Оркестър без име"

„Знам, че е много по-сложно да разсмееш публиката, отколкото да я разплачеш^, твърди Мамалев. И продължава: „Пък и аз съм комедиен актьор. Нямам никакво намерение да се занимавам с драма и трагедия. Не че не ме интересува духа на Хамлетовия баща, но все ме тегли към смеха. Когато запитали Чарли Чаплин защо нито едно от децата му не се е отдало на сатирата, великият мъж отговорил: „Комиците се раждат, господа.”
Роденият комик от 1977 г., т. е. веднага след дипломирането си, е в Народния театър „Иван Вазов“.

В пиесата "Аз плащам"

Сред театралните му роли са: Аврам Совалката в „Опит за летене“ от Йордан Радичков, Сречко Розмарина и Бато в „Сборен пункт“ от Д. Ковачевич, Загорецки в „От ума си тегли“ от Александър Грибоедов, Фратю в „Чичовци“ от Иван Вазов, Дромио от Сиракуза в „Комедия от грешки“ и Пък в „Сън в лятна нощ“ от Шекспир, Шура Балаганов във „Великият комбинатор“ по Иля Илф и Евгений Петров, Рафаеле в „Призраци в Неапол“ от Едуардо де Филипо. Миналата година Георги Мамалев отбеляза тържествено 40 години на тази сцена, като си пожела поне още толкова да не слиза от нея.

С Павел Поппандов и Велко Кънев в "Оркестър без име"

Сред незабравимите му кинороли са Гошо от „Оркестър без име“, принц Алфонсо от „13-ата годеница на принца“, Стефан Стамболов в „Записки по българските въстания“, капитан Мортимър от „Последни желания“.

С Велко Кънев, Мария Сапунджиева и Антон Радичев в "Клуб НЛО"

Мамалев, Павел Поппандов и Велко Кънев създават популярния проект „НЛО”, а по-късно и едниоменното телевизионно предаване „Клуб НЛО”. Извън групата Мамалев има и самостоятелни записи, някои от които са правени специално за сатиричния фестивал „Златният кос“, създаден през 1975 като пародия на „Златният Орфей“, но оцелял много по-дълго от него.

През 2002 г. Мамалев отбелязва юбилея си с моноспектакъла „Разбираш ли ме правилно?“.

През 2005 г. води за кратко предаването „Свободно с Мамалев“ по БТВ. През 2008 г. участва в шоуто Dancing stars. Често играе в „Каналето“. Наистина е неуморим, вечно засмян и пълен с нови идеи, които се старае да реализира докрай. А в личния си живот е един прекрасен съпруг и баща, отдаден на семейството си. Самият той син на готвач, обича да приготвя обеди и вечери, а след това да измие съдовете. Споделя, че не може да търпи мръсни чинии в мивката. Така, както не търпи и всякакви мърсотии, каквито ни заобикалят в пряк и в преносен смисъл.

На сцената на Народния театър в "Мнимият болен"

Актьорът не вярва в предписанието за 99% труд и 1% талант. Според него в актьорската кариера най-голямо влияние има късметът: „Късметът е заявка за успех, а талантът е като горяща свещ - навреме да я запалиш и по-дълго да гори.” А неговата пламти ярко!

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)