Петък, 24 Януари 2020
„Всеки ден ми се налага да проявявам търпимост”

„Всеки ден ми се налага да проявявам търпимост”

Фурията Бойка Велкова днес празнува 59-ия си рожден ден

Родена е в София на 16 юни 1958 г. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1983 г. със специалност актьорско майсторство в класа на проф. Димитрина Гюрова. Започва да играе в Драматичния театър в Русе, като първата и роля е тази на Червената шапчица. След това работи последователно в Драматичния театър в Пловдив, Театър „София“ и Театъра на Българската армия.

През 2000 и 2005 г. получава „Аскеер“ за водеща женска роля.

Получава наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за главна женска роля“: за ролята на Аркадина в спектакъла "Чайка" на Театъра на Българската Армия (2008).

С Теодосий Спасов

Зад сухите факти стои един последователен в своя житейски и торчески път човек, една актриса, която просто няма как да остане незабелязана, дори само преминавайки по сцената. Широк е спектърът на нейните роли и всяка една от тях й приляга като ръкавица. Защото е многопластова артистка. Невероятно нюансираният й глас е разпознаваем дори със затворени очи.

В ролята на Марта в "Кой се страхува от Вирджиния Уулф"

Тя просто е като една кълбовидна мълния, която всеки момент може да взриви сцената, като блуждаещ огън на Св. Елм, който озарява спектакъла. От мис Робинсън в „Абсолвентът” на Т. Джонс, през Аркадина в „Чайка” на Чехов до Дора Габе в „Две” на Таня Шахова тя просто е перфектна и гледайки я в една от тези роли, не можеш да си представиш, че точно тя е и в другите.

 

Със Стоян Алексиев в "Дългият път на деня към нощта"

Актриса, която е родена с таланта си и която го развива непрекъснато. Бойка във всяко едно отношение, тя не проявява търпимост само в ролите, които не я изискват. Но и в тях е фурия. Честита!

AFISH.BG