Сряда, 22 Януари 2020
Любимката на сцената и камерата, за която изкуството е съдба и хоби

Любимката на сцената и камерата, за която изкуството е съдба и хоби

Честит рожден ден на Валя Гиндева!

Виолета Гиндева е родена на 14 юни 1946 г. в Сливен. Първото ѝ докосване до театъра е чрез опитите за детско театрално представление в двора на баба ѝ в кв. Клуцохор, като саморъчно изработва декорите и куклите. Завършва ВИТИЗ през 1968 г. в класа на проф. Желчо Мандаджиев.

В "Снаха"

Играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе (1968-1969), Народен театър „Иван Вазов“ (1969-1971), Театър „София“ (1971-1974), Народен театър „Иван Вазов“ (1974-1993), Нов драматичен театър „Сълза и смях“ (от 1994). Директор на кафе-театъра в кафе-бар „София“ от 1998.

В "Сватбите на Йоан-Асен"

Първата й голяма роля в киното е на Катерина в „Иконостасът” по романа на Димитър Талев „Железният светилник”. За нея получава и първа награда за най-добра женска роля на Варненския кинофестивал. В интервю за в. „24 часа”, си спомня: „4 години след като излезе филма, го прожектираха в един киносалон в Париж. Първоначално договорът е бил за 1 месец, но поради големия интерес от страна на младата публика, остава да се “върти” цели 4 месеца. Това съвпадна с времето, когато беше много силно хипарското движение. Предполагам, че младите французи са намерили нещо общо от философията, която Димитър Талев е заложил в отношенията между Рафе Клинче и Катерина с философията на хипитата. Но това е само мое предположение.”

Със Стефан Данаилов в "Черните ангели"

След този бляскав дебют Виолета Гиндева става една от най-търсените и най-обичаните актриси. Играе в „Князът”, а след това партнира на Стефан Данаилов, Доротея Тончева и Йосиф Сърчаджиев в „Черните ангели“ на режисьора Въло Радев през 1970 г. Режисьорът й предлага да замени ролята на Искра с тази на Катина, за която първоначално е определена Доротея Тончева, но след три дни размисъл, Гиндева отказва. В същото интервю тя споделя мотива за отказа: „В групата Искра беше единствената, която задаваше въпроси и пред нея стоеше дилемата дали имаш право да отнемаш човешки живот... Казах на Въло, че мога да играя само Искра. И се разплаках. Въло ме прегърна и каза: “Ама, разбира се, Валя! Разбира се, че ще я играеш, но... актрисата, която ще играе Катина, ще получи всички награди”. Онемях: “Въло, аз не играя във филма заради наградите!”.

В пиесата "Лунатици" на сцената на НТ "Иван Вазов"

През 1975 г. се снима в „Сватбите на Йоан-Асен“ заедно с Апостол Карамитев и Коста Цонев. В „Чичо Кръстник“ на режисьора Стефан Димитров партнира отново на Коста Цонев, а също и на Стефан Мавродиев и Катя Паскалева (1988 г.).

От 2003 до 2007 г. е заместник-кмет на Пазарджик, а от 2008 г. вече ръководи своя първи самостоятелен клас по актьорско майсторство в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, също така преподава в театралния колеж „Любен Гройс”.

Виолета Гиндева пред портрета на нейната героиня Мария от филма "Князът", худ. Найден Петков

Виолета Гиндева е актриса от звездна величина в артистичното съзвездие на нашето съвремие, светлина, която няма как да бъде помрачена и ще продължава да свети, докато са живи кинолентите. А те, както знаем, също като ръкописите, не горят. Според Булгаков, когото няма как да оспорим.

AFISH.BG