Петък, 24 Януари 2020
Ледената кралица с горещо сърце

Ледената кралица с горещо сърце

Актрисата Емилия Радева отбеляза вчера 85-и рожден ден!

Така я наричат в театралните среди – „Ледената кралица на сцената”. Несъмнено е една от малкото коронясани с обичта на публиката. С талант я е дарил Господ. И я е белязал с трудна орисия. Емилия Радева остава без майка, когато е на 5. И е петото дете в семейството. Отглежда ги баща им. И щерката тръгва от Радомир за София да учи в Театралното училище, по-късно ВИТИЗ, днес НАТФИЗ, но от него излизат актьори. Единици велики, останалите – редови. Радева е от първите. И чудесно знае, че само с гол талант не става. Трябват характер и много труд. Да, и малко късмет.

Вкратце: Започва работа по разпределение в Драматичния театър в Пловдив (1955 – 1958), а след това и в театъра на Театър на Народната армия.
От 1959 г. е член на СБФД.

През 1974 г. е удостоена със званието заслужил артист, а 6 години по-късно и със званието народен артист.

През 2003 г. е наградена с орден Стара планина – I степен „за приноса си за развитието на българското изкуство и култура“

През 2013 г. е наградена с „Аскеер“ за цялостно творчество.

Със Стефания Сандрели в "Любовницата на Граминя"

Зад тези няколко реда стои един живот. Стоят стотици роли на сцената и на екрана. Стоят голямата любов и голямата ревност. Според актрисата любовта и ревността вървят ръка за ръка, взаимодоказват се. А тя, още първокурсничка, е спечелила завинаги сърцето на един от най-красивите български актьори Любомир Димитров. Стоят всички радости и тревоги, заслуги и обиди, но Ледената кралица не позволява горещото й сърце да разтопи достойнството и достолепието й. Защото кралиците са такива. Короната е тежка, но се носи със силата на характера. Струва много скъпо – не в пари и облаги, а в нерви и самота. Дъщеря й, нарочена заради звездните си родители, прекъсва театралната си кариера и от четвърт век живее във Франция. Любимият съпруг си тръгва от този свят през 2001 г. Една след друга я блъскат вълните на неприятностите, болестите, премеждията, но Емилия Радева е научена да устоява.

Със съпруга си Любомир Димитров

Преди пет години, за 80-годишнината си, тя подари на почитателите си своята автобиографична книга „Коя съм…?” В нея голямата българска актриса разказва за личните и професионалните си успехи и разочарования, за голямата си любов, за различните си лица на сцената и в живота - влюбена, майка, героиня, звезда… Това е откровен, понякога забавен, друг път пропит от болка и философска дълбочина разказ, който ще развълнува всеки читател.

 

„След толкова много предателства и разочарования си давам сметка, че съм горяла не само на „неприятелска”, но и на „приятелска” клада. Само огромното желание за живот и работа ми е давало сила да се отърся от пепелта на злото и завистта. И тогава тлеещата жар на живота отново е избухвала в пламък, напук на всички злонамерени хора.” – пише актрисата в „Коя съм…?”

Ние знаем коя е Емилия Радева и й се радваме, че е точно такава! Честита и благословена!

Снимка на корицата: С Апостол Карамитев

AFISH.BG