Сряда, 22 Януари 2020
МЕТРОПОЛИТЪН АПЛОДИРА НА КРАКА СОНЯ ЙОНЧЕВА И ЗВЕЗДИТЕ ОТ ГАЛА ВЕЧЕРТА ПО СЛУЧАЙ 50-ГОДИШНИНАТА НА ЛЕГЕНДАРНИЯ ОПЕРЕН ТЕАТЪР

МЕТРОПОЛИТЪН АПЛОДИРА НА КРАКА СОНЯ ЙОНЧЕВА И ЗВЕЗДИТЕ ОТ ГАЛА ВЕЧЕРТА ПО СЛУЧАЙ 50-ГОДИШНИНАТА НА ЛЕГЕНДАРНИЯ ОПЕРЕН ТЕАТЪР

На 16 септември 1966 г. Метрополитън опера отваря врати за първи път със световната премиера на Самюъл Барбър „Антоний и Клеопатра”.

Петдесет години по-късно Метрополитън отпразнува своята златна годишнина със специална гала, в която участваха едни от най-големите артисти в операта, сред които Пласидо Доминго, Диана Дамрау, Рене Флеминг, Хуан Диего Флорес, Ана Нетребко, Елина Гаранча, Юсуф Ейвазов и др. Сред тях бе и българското сопрано Соня Йончева – висока чест, която се оказва еднократно в една оперна кариера.

"Метрополитън опера е специално място за мен. На нейната сцена направих едни от най-важните си роли. За мен бе чест да бъда сред артистите, които са поканени за галата по случай 50-годишнината на един от най-големите и авторитетни оперни театри в света. В края на тази година ще се завърна в Метрополитън с няколко спектакъла", сподели българското сопрано.

Соня, която софийската публика очаква на 18 юни в НДК, изпълни арията на Мимѝ от „Бохеми” на Пучини, а партньор на сцената ѝ бе Йозеф Калея. Двамата бяха изпратени с бурни аплодисменти от публиката.

Сред другите звездни изпълнения за годишнината на Метрополитън бяха знакови оперни творби, които припомниха на публиката великолепни моменти от последните пет десетилетия, както и опери от бъдещите сезони. В селекцията попаднаха: „Порги и Бес“, „Самсон и Далила“, „Троянци“, „Ломбардци“. За първи път от откриването на Метрополитън бе изпълнена и операта „Антоний и Клеопатра”.

Билети за концерта на Соня Йончева в зала 1 може да се закупят от Билетен център – НДК и онлайн в мрежата на Ticketportal.

Събитието е част от Календара на културни събития на Столична община за 2017 година.

Повече за биографията и кариерата на Соня Йончева може да прочетете тук: http://handel.sonyayoncheva.com/

Повече за НДК може да откриете тук: https://goo.gl/aYyRtA

Следете нашия профил във Facebook: https://goo.gl/TFRqYn

AFISH.BG