Сряда, 10 Август 2022
„Паякът” поема към Америка (ВИДЕО)

„Паякът” поема към Америка (ВИДЕО)

Разтърсващият спектакъл на Йордан Славейков и Димитър Касабов ще се играе в пет града на САЩ, вижте го преди това в „Сфумато”

 

Походът на „Паякът” едва ли скоро ще спре. Спектакълът с участието на Анастасия Лютова и Пенко Господинов, в който се влюбиха хиляди зрители у нас и в чужбина, през февруари ще направи втори гастрол в САЩ. Пиесата е написана и режисирана от Йордан Славейков и Димитър Касабов. А актьорите, които в реалността са семейство, на сцената влизат в кожата на брат и сестра – сиамски близнаци, за да ни разкажат историята и чувствата си, малко преди да бъдат разделени по хирургичен начин.

Презокеанското пътуване на „Паякът” е своеобразно завръщане в Америка, след като през лятото на 2013 г. той беше показан на Бродуей в рамките на 17-ото издание на международния театрален фестивал „New York International Fringe Festival”. Тогава актьорите изиграха пет представления с английски субтитри, а американски театроведи и журналисти написаха възторжени рецензии за българите. Популярният нюйорски седмичник за култура и изкуство „The Village Voice” нареди постановката начело на Топ 10 на спектаклите, показани на най-големия мултиартистичен фестивал в Сверна Америка. Играта на Пенко Господинов и Анастасия Лютова беше аплодирана и от журналиста Скот Хилър в неделно издание на „New York Times” в пространна публикация със суперлативи за българската постановка.

Иначе „Паякът” се играе от шест години на българската сцена и има повече от 65 представления. През 2011 г. пиесата бе номинирана за „А’Аскеер” за съвременна българска драматургия, а след това и за наградата „Полет в изкуството 2012” от Фондация „Стоян Камбарев”. Спечели наградите за ней-добър театрален експеримент и за най-добра актриса от фестивала „Артокраина” в Санкт Петербург през 2013-а и приза за най-добър сценичен дует от театралния фестивал „Славянский венец” - Москва 2013.

Предстоящото 20-дневно турне в пет големи градове в САЩ е по покана на Българския културен център в Сиатъл със съдействието на Генералното консулство на България в Лос Анджелис, „BG Voice Chicago” и „BG Еvents NYC”.

Двамата автори на пиесата - Йордан Славейков (вляво) и Димитър Касабов са и режисьори на спектакъла

 

Ето какво разказва преди гастрола един от двамата автори режисьори, Йордан Славейков:

Това пътуване стана възможно благодарение на енергията на една българка, която живее отдавна в Америка, г-жа Елка Русков. Още преди три години и половина тя прочела в „New York Times” рецензия за нас и си казала, че иска да се срещнем. През 2015-а тя дойде в София и гледа „Паякът”. Около една година организира това турне – свърза българските общности и българските културни институции зад граница. Тя направи мрежа от контакти, за да се случи това пътуване. В Чикаго, където живее значителна част от българската общност зад океана, вероятно ще имаме две представления – едно след друго.

Навсякъде спектакъла ще се играе със субтитри на английски, за да може и местна публика да ни гледа и разбира. В Ню Йорк билетите вече чудесно се продават сред англоговорящи. Вероятно се дължи на факта, че по някакъв начин сме познати в този град и че имаме професионални и бизнес отношения с хората, които представляват театралната общност и сега канят приятели. В Ню Йорк публиката ще бъде минимум 50 на 50 – наши сънародници и американци с отношение към театъра. Искам обаче да подчертая, че не отиваме в Америка, за да умиляваме родната българска публика. Отиваме да покажем една различна гледна точка към темата за отношенията в двойка.

Опитахме се много критично и честно да сложим на масата проблемите в едно партньорство – в случая са брат и сестра, могат да бъдат и син и баща, майка и дъщеря и т.н. Подходихме към тях честно и безкомпромисно, говорим за неизричани, непомислени, премълчавани неща. За неща, за които обикновено не се говори, тъй като хората обичат да замитат боклука под килима и да се правят, че боклук няма.”

Ако още не сте имали възможността да гледате тази екстравагантна, но много човешка история, можете да го направите на 20 януари на сцената на столичната Театрална работилница „Сфумато”.

 

На заглавната снимка – Анастасия Лютова и Пенко Господинов в сцена от „Паякът”, постановка на Йордан Славейков и Димитър Касабов.

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)

 • Висоцки! Най-високият...

  Бунтарят с китара, който безпределно обичаше театъра и точно толкова ненавиждаше тоталитарната власт

   

 • ГЕЦ великолепни!

  На днешния ден преди 95 години се ражда един от най-великите артисти в българския театър и кино

   

 • Неповторимата Леда Тасева

  Играеше почти до сетния си час. Зрителите обожаваха онова нейно спокойно, аристократично излъчване, което я правеше неповторима, различна