Събота, 02 Юли 2022
„Духът на поета” за 100-ен път в чест на Стефан Цанев

„Духът на поета” за 100-ен път в чест на Стефан Цанев

Писателят ще бъде отличен със „Златен век” и ще дава автографи на 10 и 11 януари преди представления по негови пиеси в Народния театър

 

С постановки на две от най-харесваните пиеси на Стефан Цанев трупата на Народния театър ще отбележи с известно закъснения 80-ия рожден ден на именития писател. Той отпразвуна кръглата си годишнина през лятото, когато артистите са във ваканция, затова сега те ще му се отблагодарят за прекрасните драматургични текстове с двудневен празник.

Сцена от "Процесът срещу богомилите", реж. Маргарита Младенова

На 10 януари на голямата сцена ще бъде представена „Процесът против богомилите”, постановка на Маргарита Младенова с участието на Деян Донков, Рени Врангова, Иван Бърнев, Теодора Духовникова, Теодор Елмазов, Пламен Пеев, Йосиф Шамли и др. „Това е най-съдбовната моя творба. Тя предопредели живота ми. Пишейки за еретиците, аз станах еретик. Еретик във всякаквия смисъл на тази дума. И смирено понасям произтичащите от това последици”, казва Стефан Цанев за пиесата. След представлението големият драматург и поет ще бъде удостоен с най-високото отличие на Министерство на културата – наградата „Златен век”.

На следващия ден зрителите могат да станат свидетели на 100-ото представление на „Духът на поета”, също режисирана от Маргарита Младенова. На сцената в камерната зала ще бъдат Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов. И в двата дни, преди началото на спектаклите – от 18:15 часа, авторът на знаменитите „Български хроники” ще раздава автографи на свои книги, представени от издателствата „Жанет-45”, „Труд” и „Захарий Стоянов”.

„Тези чествания са нашият начин Народният театър и всички ние да се поклоним пред таланта на Стефан Цанев и да благодарим за това, че имаме шанса да бъдем негови съвременници”, коментира директорът на трупата Мариус Донкин.

 

На заглавната снимка – сцена от спектакъла „Духът на поета”, реж. Маргарита Младенова. Снимки НТ „Иван Вазов”

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)