Понеделник, 29 Ноември 2021
„Влюбеният Шекспир” идва на сцената във Варна

„Влюбеният Шекспир” идва на сцената във Варна

Постановката на проф. Пламен Марков е първата премиера за 2017-а на местната театрална трупа

 

21 и 24 януари – това са първите дати, когато публиката ще може да гледа „Влюбеният Шекспир”, постановка на проф. Пламен Марков на сцената на Варненския драматичен театър. Както можем да се досетим, става дума за онзи романтичен сюжет, залегнал в основата на отличения със седем награди „Оскар” едноименен британско-американски филм от 1998 г. на Джон Мадън с участието на Гуинет Полтроу, Джоузеф Файнс и Джуди Денч. Проф. Марков обаче е използвал и преводни текстове от Валери Петров и Владимир Свинтила, стихове от Кристофър Марлоу в превод на Александър Шурбанов и Евгения Панчева.

Почти две години продължават преговорите на варненския Театрално-музикален продуцентски център за получаване на авторските права върху драматизацията на Ли Хол по сценария на Марк Норман и Том Стопард, съобщават от трупата. Художничката Мира Каланова и композиторът Калин Николов, с които проф. Марков постави и „Ричард III” на сцената във Варна, отново са в неговия екип.

Преподавателят от НАТФИЗ проф. Пламен Марков не за пръв път работи с варнеската трупа – досега на същата сцена е поставял „Ричард III” (отличен с три награди „Икар”), „Вуйчо Ваньо”, „Ревизор”, „Ретро” и „Брак по принуда”.

Любопитна е смяната на гледната точка – от историческата драма на Шекспир към любовната история с Шекспир, която, макар и базирана върху някои исторически лица, все пак е измислена. „Влюбеният Шекспир” се позовава на театрален дневник, в който Филип Хенслоу, собственик на театър, е записвал на кого какви пари е изплатил.

Много от героите, репликите и сюжетните похвати в спектакъла се отнасят до пиесите на Шекспир, така че в днешното съпреживяване на Шекспир присъства и… автентичният Шбард. По хореографията и сценичния бой работи Камен Иванов. В ролите ще видим Адриан Филипов и Цветина Петрова (като Ромео и Жулиета), Димитър Мартинов (Марлоу), Стоян Радев (Хенслоу), Веселина Михалкова (Кралицата) и др. Много от останалите женски роли се изпълняват от мъже (както повелява Шекспир), но в доста мъжки образи се превъплъщават и дами. А всеобщата цел на екипа е с помощна на брилантното слово и английския хумор да разясни, кога, как и защо все пак се влюбва човек.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)