Сряда, 22 Януари 2020
Сливенският „Едип цар” идва в Народния театър

Сливенският „Едип цар” идва в Народния театър

Премиерният спектакъл на режисьорката Биляна Петрова гостува утре на столичната сцена

 

Най-новата постановка на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров” – „Едип цар”, ще се играе за пръв път и в София. Представлението ще се играе на 13 декември от 17 часа на Камерната сцена на НТ „Иван Вазов”.

Постановката, режисирана от Биляна Петрова, е сценичен разказ по едноименната трагедията на Софокъл и текстове от Фридрих Дюренмат. Въпреки тежката старогръцка история, която разказва, въпреки сложните човешки и философски проблеми, които поставя, въпреки сложната плетеница от препратки към минало, настояще и бъдеще, спектакълът се гледа „на един дъх”, твърдят зрители. Режисьорката Биляна Петрова е успяла да направи театралния разказ по-близък и по-разбираем за съвременния човек.

Сцена от "Едип цар", постановка на Биляна Петрова в Драматичен театър - Сливен

Актьорите сякаш жонглират с думите, влизат от сцена в сцена и водят зрителите в избраната посока, за да им представят един различен прочит и да ги доведат до неочакван, впечатляващ финал. Представлението отправя актуални послания за християнския морал на новия човек, в които за греха има покаяние, за престъплението и наказанието, а за човека, който освен карма, има и право на избор.
Ролята на Едип се изпълнява от Ивайло Гандев, Сабина Коен е Пития, Николина Янчева – Сфинкс, Димитър Марков – Тирезий, Димитър Костадинов – Креон, а Таня Йоргова – Йокаста. Автор на сценографията е Елица Андреева, а хореографията е дело на Ина Гергинова.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)