Събота, 25 Януари 2020
Диана Добрева започна репетиции на „Саломе“

Диана Добрева започна репетиции на „Саломе“

Пиесата на Оскар Уайлд влиза в афиша на Театър „Българска армия“ през март 2017

 

Актрисата и режисьор Диана Добрева започна репетиции на „Саломе“ от Оскар Уайлд в Театър „Българска армия“. В екипа са още сценографката Нина Пашова и композиторката Петя Диманова. Самата Диана ще изпълни главната роля, а на сцената ще бъдат още актьорите Милен Миланов, Анастасия Ингилизова, Луизабел Николова, Веселин Анчев, Деян Георгиев, гостуващият Асен Кобиларов и студентите от НАТФИЗ Джулия Бочева, Славена Зайкова, Александър Евгениев, Цветан Пейчев, Ахмед Юмер и Марина Колева.

Директорът на столичната трупа Мирослав Пашов поздрави екипа преди първия прочит на „Саломе“, а Диана Добрева обоснова своя избор на пиесата по библейския сюжет така:

„Все повече изкуството се заменя с цели и теми, които не са важни, нямат за цел да се търси истина. Истината е нещо невъзможно, т.е. изкуството се опитва да се занимава с невъзможни неща и това е прелестта на нашата работа. Безкрайно е лесно да тръгнеш към текст, защото е интересен и забавен, но трябва да тръгнеш, защото нещо те потриса. Нещата, които мен лично ме потрисат, са свързани и с божественото.

Събитието връх в историята на Саломе е вестта, че идва нещо друго – любовта. Тя е стремежът към божественото. Сякаш подсъзнателно пробужда паметта ни за изгубения рай, където е съществувала единствено любовта, и от време на време се завръщаме там щом се влюбим. Но когато любовта не може да се разлизира, става жестока, защото не може да се преживее.“ 

Диана Добрева винаги успява да изенада публиката, затова сега очакванията за премиерата са големи - „Саломе“ трябва да бъде готова в края на март 2017 г. В предишни сезони, също на сцената на Театър „Българска Армия“, режсьорката направи забележителни спектакли като „Йерма" по Лорка (Гран при за най-добро представление от Международния театрален фестивал ITF SKUPIFEST) и „Декамерон“ по Бокачо (награда от международния театрален фестивал BUTRINTI). На сцена "Миракъл" продължава да се играе и нейната постновка на „Емигранти“ от Мрожек, която реализира успешни турнета във Виена, Лондон, Женева, Цюрих, Грац, Братислава и предстои да гастролира във Франция, Испания и Германия. След като през пролетта на 2016-а постави "Слугините" в Народния театър, Добрева отново работи с "армейците" - този път, за да разкаже историята на Саломе, цар Ирод, Иродиада и пророка Йоан. Очакваме нейния прочит и изпълнение на прочутия "танц със седемте воала"...

 

AFISH.BG