Събота, 25 Януари 2020
100 пъти „Жули, Жан и Кристин” в театър „Сфумато”

100 пъти „Жули, Жан и Кристин” в театър „Сфумато”

Постановката на проф. Маргарита Младенова ще се играе юбилейно в съботната вечер

 

Една от най-вълнуващите и разтърсващи постановки на Театрална работилница „Сфумато” – „Жули, Жан и Кристин”, тази вечер ще има юбилейно представление. Точно в 19 часа актьорите Албена Георгиева, Христо Петков и Мирослава Гоговска ще влязат за стотен път в образите и костюмите на своите герои сред декорите на покойната сценографка Даниела Олег Ляхова.

През 2007 г. проф. Маргарита Младенова постави спектакъла по пиесата „Госпожица Юлия” на Аугуст Стриндберг като първа част от програма „Стриндберг” на Театралната работилница. „Жули, Жан и Кристин” се превърна в едно от големите събития на сезона. Спечели наградите „Аскеер” и „Икар” за сценографията на Ляхова, и „Икар” за техническа реализация, а Мирослава Гоговска бе номинирана за „Аскеер” за най-добра поддържаща женска роля. Събра овации на международни театрални фестивали във Варна и Созопол, Париж, Тарб, Нанси и Страсбург, Франция, Порто в Португалия и Клуж, Румъния.

 Сцена от „Жули, Жан и Кристин”, реж. Маргарита Младенова

„Занимава ме тревожната мисъл, с която живеят философите от първата половина на ХХ век – споделя проф. Младенова. – Какво се случва с човека – особено след войните, щом той е престанал да бъде същински обект на цивилизацията? Той вече не стои в нейния център. Нещо става с класическия човек и той метаморфозира в някакво видоизменено подобие, за което Бог няма, няма неписани закони, понятия като съвест и морал се считат за анахронизми.
Страховете и кошмарите на Стриндберг са страховете и кошмарите на една струна, на една човешка вибрация, която вижда повече от другите. Върху това стъпваме. То се наслагва с нашата голяма тревога, с постоянната тема на „Сфумато” – да не се оставя човека на амнезията за това, което е постигнал човешкият дух.”
Според режисьорката сюжетът на пиесата на пръв поглед е банален и може да бъде разказан пошло – своенравна графиня преспива с лакей, не може да преживее позора и унижението и се самоубива. „Ала това, което отличава великата драма от мелодрамата, са пластовете в образите и това, на което са въплъщения те”, допълва проф. Младенова. Ако сте пропуснали да бъдете разтърсени от „Жули, Жан и Кристин” и имате настроение за дълбоко преживяване на човешките възходи и падения, можете да го направите довечера в Театрална работилница „Сфумато”.

 

На заглавната снимка – актьорите Албена Георгиева, Христо Петков и Мирослава Гоговска са герои от спектакъла „Жули, Жан и Кристин”. Снимка ТР „Сфумато”

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)