Сряда, 22 Януари 2020
„Златен век” за „мнимия болен” Георги Мамалев

„Златен век” за „мнимия болен” Георги Мамалев

Премиера в Народния театър се превърна в триумф за любимеца на публиката

 

40 лета на сцената – толкова творчески сезони е навъртял през живота си 64-годишният Георги Мамалев. Един от най-любимите български актьори от киното и театъра бе зарадван с троен празник на премиерата на „Мнимият болен” в Народния театър. Освен че триумфира с главната роля от Молиеровата пиеса, поставена от Владлен Александров, Мамалев бе поздравен от трупата за кръглата годишнина и награден със „Златен век” с огърлие. Най-високото отличие на Министерството на културата му бе присъдено „за изключителни заслуги за развитието на българската култура, както и по повод 40 години творческа дейност”.

Изключително развълнуван, актьорът благодари от сцената за оказаната му чест и призна, че вече е сбъднал своята детска мечта – да се реализира като актьор в Народния театър. „Тепърва обаче ми предстои да търся и съвършенството в моята професия, дайте ми още 40 години и ще го постигна”, каза още Мамалев с типичното си чувство за хумор. Актьорът сподели, че усеща невидимото „присъствие” на сенките, на духа на великите български актьори, които са играли на сцената на Народния театър десетилетия преди него и на които той и колегите му дължат абсолютно всичко. А на артистите от най-младото поколение препоръча винаги да се съизмерват с великаните, с колосите в българския театър и да бъдат техни достойни следовници. „Бъдете велики!”, пожела Георги Мамалев на новата генерация български актьори.

Директорът на Народния театър Мариус Донкин и Георги Мамалев в гримьорната на актьора

„40 години на сцената... 40 години, събрали в себе си толкова много труд, емоции, енергия, магия... Трудно е да опишеш с думи това, което означава една толкова успешна театрална биография, която носи името на Георги Мамалев. За нас е огромна чест да имаме в трупата си актьор от неговия ранг. Актьор, чиято значимост най-точно се измерва с безрезервното признание от любов на колегите и няколко поколения зрители и чието име е записано със златни букви в историята на българския театър и кино…” С тези думи директорът на Народния театър – Мариус Донкин, поздрави любимеца на публиката пред изправилите се на крака 800 зрители в Голямата зала на националната трупа.

Режисьорът Владлен Александров (вдясно) и актьорите от премиерната постановка "Мнимият болен" от Молиер

Ако сте пропуснали премиерата на „Мнимият болен”, можете да видите най-новия спектакъл на Народния театър на следващите представления на 10 и 28 декември. На сцената в брилянтната Молиерова комедия-балет са и актьорите Михаил Петров, Албена Колева, Ева Тепавичарова, София Бобчева, Владислава Николова, Павел Иванов, Христо Чешмеджиев, Христо Терзиев, Сава Драгунчев, Валентин Балабанов, музикантите Слав Бистрев, Жорж Паликарски, Николай Казаков и Ивайло Фролов, както и студенти от програма „Театър”. След Нова година те ще посрещат зрители на 18 и 28 януари.

 

Снимки: Министерство на културата и Божидар Марков/Народен театър

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)