Петък, 24 Януари 2020
Театър „София” се превърна в подводно царство

Театър „София” се превърна в подводно царство

Симона Халачева и Юли Малинов са герои от премиерния спектакъл „Малката морска сирена”

 

Никога няма да престанеш да бъдеш дете, ако… Ако намериш съмишленици! А най-лесно е да намериш съмишленици за (не)остаряването в книгите и театъра. Сега си припомнете Андерсеновата приказка „Малката русалка” и изберете столичния Театър „София”, защото тя не просто е доплувала дотам, а си живее по най-русалския възможен начин – с опашка и мечти за истински крака, с тийнейджърски разбунтувана душа и потрепващо от първи любовни искри сърце. Просто си има различно име, а светът около нея е такъв, какъвто са го създали вълшебниците от екипа на премиерния спектакъл „Малката морска сирена”.

Свикнали сме да приемаме Василена Радева като изключително талантлив режисьор на спектакли за възрастни („Нордост”, „Животът, макар и кратък”, „Великият момент на Кьоних”, „Ние сме вечни” идр.). Сега, след премиерата на „Малката морска сирена”, вече знаем колко близко до децата може да бъде изкуството й. Дали защото сама е майка на две малки момченца, или защото не е спряла да чете приказки, но най-новата й постановка е вълнуваща, фантазьорски пипната, докосваща. Доказателство е 9-годишното момиченце до мен в залата, което и за миг не откъсна очи от морската феерия, която се случваше на сцената.

Изумителен декор на сценографката Свила Величкова. Еластичен, непрекъснато плискащ се като морски вълни – понякога палави като милата си обитателка, друг път бурни и разкриващи страховитите потайности на бездънието. А когато синята шир изчезва от погледа, попадаме в червеното кралство на огромната (буквално) властна майка и непокорния принц.

По едно и също време сирената и кралският син празнуват рождените си дни. Тя вече е на 15, а той – на 16. Време е да се влюбят, а морето е решило да ги срещне. Но не и да им даде общо щастие... Финалът е изненадващ и все така приказно устремен нагоре.

Пиесата „Малката морска сирена” е написана от Катрин Ан по любимата приказка на Андерсен. В ролите участват Симона Халачева, Юли Малинов, София Маринкова, Петя Силянова, Невена Калудова, Сава Пиперов, Росен Белов, както и студенти по актьорско майсторство в ролите на морските чудовища и придворни шегобийци. Автор на музиката и вокален педагог на артистите и Петя Недева, а хореографията е на Марина Попова.

Аплодисменти за целия екип, който превърна Театър „София” в приказно подводно царство. Следващото представление е на 17 декември, а след това на 15 и 28 януари 2017 г.

На заглавната снимка – Симона Халачева и Петя Силянова като Малката морска сирена и нейната баба в сцена от премиерния детски спектакъл на Театър „София”. Снимки: Симон Варсано

Виолета Цветкова, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)