Сряда, 22 Януари 2020
Животът на Анна Ахматова като театрален спектакъл

Животът на Анна Ахматова като театрален спектакъл

Музиката на любимия на поетесата Артур Лурие звучи във „Високо там, горе”, премиерата е на 14 декември в София

 

Стиховете на една велика поетеса и музиката на един голям композитор се превръщат във вдъхновение за нов театрален спектакъл. Създател на „Високо там, горе” е режисьорът Крум Янков, който ще посреща първите зрители на предпремиерното представление на 10 декември и на премиерата на 14 декември в Руския културно-информационен център (ул. „Шипка” 34 в София).

Спектакълът е създаден по текстове на Анна Ахматова и е посветен на 50-годишнината от нейната кончина. През 2016-а точно половин век се навършва и от смъртта на композитора Артур Лурие. Той е близък приятел на поетесата, двамата имат изключително силна, духовна и емоционална връзка, която въпреки разстоянията, ги съпровожда до края на живота им. Анна и Артур взаимно се вдъхновяват, стихът на Ахматова и музиката на Лурие се преплитат нееднократно през годините. А после напускат белия свят в рамките на няколко месеца през 1966-а.

Ахматова започва да пише във време, когато „да мислиш за една жена като за поет, е абсурдно”. Родена в залеза на Имперска Русия, на нея е отредено да преживее най-страшните ужаси на съветския режим. Всички паметни събития от ХХ век засягат пряко живота на Ахматова, а поетесата се превръща в глас на страдащия от последиците на сталинизма народ.

„Ние, които сме застанали на тънкия връх на настоящето и гледаме в миналото, наречено сребърния век (революцията, терора, голямата война, милионите жертви), разбираме това като налудничава фантазия. Всичко, отдалечено по време или на разстояние от нас, е нереално в охолния ни живот”, казва приживе Анна Ахматова.

Когато я питат дали може да опише това, за което говори, тя отговаря: „Мога!” На което режисьорът Крум Янков задава риторичен въпрос: „Можем ли днес да разберем една биография, започнала с карети, екипажи и шумоленето на роклите в града на Достоевски, и завършила в Ленинград?!” А после допълва: „Ние ви каним не на история от миналото – то не ни принадлежи; каним ви да станете част от една история за нас самите. Поезията е образ на света какъвто е бил, е и ще бъде.”

В спектакъла „Високо там, горе” участват Кателина Кънчева, Силвия Станоева и Галина Борисова. Музиката, разбира се, е от Артур Лурие (Concerto Spirituale), а автор на визуалната среда е Момчил Алексиев. Представлението е реализирано с подкрепата на Националния фонд „Култура” и Руския културно-информационен център в София.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)