Вторник, 11 Май 2021
За първи път играят „Хамелин” на родна сцена

За първи път играят „Хамелин” на родна сцена

Пиесата на нашумелия Хуан Майорга е направена от дебютанти

 

Постановката „Хамелин“ е с премиера днес на сцената на Камерна зала "Методи Андонов" в Сатиричния театър.

Това е дипломната работа на Александра Петрова, с която тя се дипломира тази година в специалност „Режисура за драматичен театър“ в НАТФИЗ. 26-годишната режисьорка прави интерпретация на „Хамелин“ – пиеса, която се  поставя за първи път в България и с нея приканва зрителя към едно силно споделено театрално преживяване.

Сценографията е на Десислава Банкова. В ролите са младите Димитър Захариев, Павел Иванов, Надя Керанова, Мартин Христов, Иван Станчев, Калин Пачеръзки.

Младата режисьорка Александра Петрова прави дебют в театъра

"Имало едно време чуден град на име Хамелин. Но една сутрин, когато се събудили, жителите му открили, че навсякъде са плъзнали плъхове. Отчаяни, защото гадините вече се прескачали из домовете им, те се споглеждали безпомощно и не знаели какво да сторят. Тогава в Хамелин пристигнал един човек, от чиято флейта се разнасяла прелестна мелодия..."

„Хамелин“ е една нова приказка за плъховете и хората. Провокира ни да погледнем, да се погледнем.

Какъв е светът, видян през очите на едно дете, и какъв е светът, който възрастните създават за своите деца? Възможно ли е да се бориш за промяна, когато ти самият си част от системата?

Насилието и педофилията са част от днешния свят, описани от автора

Модерен и прогресиращ град. Следователят Монтеро поема тежък случай, който взривява общественото мнение. Разследването разплита педофилска мрежа, в която са замесени богат мъж и деца от бедняшки квартали. И двете страни отричат да има консумирано престъпление – просто заможен човек със златно сърце е помогнал финансово на многодетно семейство. Щом бащата не може да си намери работа, няма проблем малолетният му син да погостува на богатия благодетел…

За следователя Монтеро, който  се бори да се справи с кризата в семейството си, достигането до пълната истина е от жизненоважно значение. 

Пътят на полицейското разследване запалва светлините на Другия град, който сме свикнали да не забелязваме, за да ни отведе на мястото, където болката и обичта, насилието и състраданието експлодират, за да създадат оглушителния вакуум на мълчанието.

„Хамелин“ е пиеса за вината – не като субективно преживяване, а като рефлексия на света, в който трябва да протече човешкия живот. Вината като наследство и актуалност, като мотив и „аура“ на човешките постъпки. Пиесата разглежда темата за невъзможността тази вина да бъде категорично формулирана и разположена в моралната диспозиция на доброто и злото.

С пиесата си „Хамелин“ (2005) Хуан Майорга печели испанската награда за сценични изкуства „Макс“ в четири категории, сред които тази за най-добър драматург и най-добро представление. „Хамелин” печели и наградата „Дон Кихот” на испанската Асоциация на писателите.

През 2016 Хуан Майорга получава наградата “Europe Prize Theatrical Realities” – най-престижната европейска награда в областта на драматургията. Определят го като най-добрия жив испански драматург. Пиесите му са поставяни във водещи театри в цяла Европа.

Следващи дати на постановката през декември са 7 и 16. 

Челна снимка: "Хамелин" събира на сцената само младоци

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)