Сряда, 12 Август 2020
Асен Блатечки, Койна Русева и Калин Врачански се забавляват с “Малко комедия”

Асен Блатечки, Койна Русева и Калин Врачански се забавляват с “Малко комедия”

Премиерата на новия спектакъл е на 28 ноември в „Сълза и смях”

 

„Малко комедия” – няма такава пиеса. Скоро обаче ще има такъм спектатъл. Създаден е от актьорите Асен Блатечки, Койна Русева и Калин Врачански по известните едноактни пиеси на А.П.Чехов – „Предложение” и „Мечка”. Софийската премиера на постановката предстои на 28 ноември от 19 часа на откритата сцена „Сълза и смях”.

Съдбите на героите и в двата текста се преплитат по неочакван начин. В комедията „Предложение” на преден план излизат гордостта, инатът и копнежът за истинска любов, която да не е подчинена на материални ценности. Героите не осъзнават, че житейското им време изтича твърде бързо, че човешката близост и добрите отношения могат да станат жертви на тяхната безсмислена опърничавост. Копнежът за близост, който изпитват един към друг, им се изплъзва и дори ги разболява. И въпреки това, почти до края на постановката, те не отстъпват от нищожните си мании за собствена стойност и криворазбрана гордост.

Комедията „Мечка” пък разказва шеговито патетичната история на вдовицата Попова, която е твърдо решена да обича до гроб покойния си съпруг, но не успява да удържи на обещанието си, съблазнена от кредитора на семейството. Двамата се сблъскват в абсурден спор за любовта: кой е по-верен и постоянен – мъжът или жената. В увлечението си за надмощие един над друг те дори се предизвикват на дуел, но както всички комедии, така и тази завършва с щастлив край. След безкрайни спорове двамата герои се влюбват и с шеметно колебание напред – назад, предизвикано от горещото привличане един към друг, се събират.

Смехът е гарантиран. Защото Чехов, както всички велики драматурзи, не остарява. Така, както не остаряват и любовта, и глупостта човешка.

 

На заглавната снимки – Койна Русева, Калин Врачански и Асен Блатечки в сцена от премиерния спектакъл „Малко комедия”

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)