Сряда, 12 Август 2020
Николай Урумов и Михаил Сървански стават „Лъжци по неволя”

Николай Урумов и Михаил Сървански стават „Лъжци по неволя”

Премиерата на най-новия спектакъл в афиша на Сатиричния театър е на 21 ноември

 

Актьорите Николай Урумов, Красимир Куцупаров и Михаил Сървански, Мария Статулова, Александра Сърчаджиева и Мартина Вачкова ще се превърнат в герои от най-новата пиеса в репертоара на столичния Сатиричен театър. Премиерата на „Лъжци по неволя” от Антоний Нийлсън (в превод на Златна Костова) е на 21 ноември.

Директорът на трупата проф. Здравко Митков е и режисьор на спектакъла. Това ще бъде първата постановка на пиесата на българска сцена след световната й премиера през 2002 г. в „Royal Court Theatre” в Лондон. Тогава режисьор е самият Антъни Нийлсън. Шотландският драматург е роден през 1967 г. в Единбург в актьорско семейство. Завършва Уелския Кралски колеж за музика и драма и досега е написал 22 пиеси.

Писането е жестоко саморазголване, но помага в лоши моменти – казва Антъни Нийлсън. – Няма по-голям грях за едно театрално представление от това да бъде скучно. Публиката дава парите си, за да получи забавление и очаква от нас адекватно да изпълним нашата част от сделката. Мнозина критици смятат, че театърът е длъжен да играе политическа или образователна роля. Не че това не е възможно, но театърът може да поучава истински само с добре разказана и искрено изиграна история.”

„Лъжци по неволя” е фарс, който потапя публиката в сюжет, разиграващ се на Бъдни вечер. Полицаите Гобъл (Урумов) и Блънт (Сървански)/ трябва да съобщят на възрастна семейна двойка, че дъщеря им (Сърчаджиева) е загинала в катастрофа. Майката (Статулова) се оказва с доста ексцентрични отклонения, а бащата (Куцупаров) – с много слабо сърце. Полицаите се оплитат в нелепи, но трогателни истории в опитите си да отложат съобщаването на ужасната новина. Ще им се наложи да се преборят с кварталната активистка (Вачкова), с артистичен свещеник (Константин Икономов) и дори с едно чихуахуа… Но щом е Бъдни вечер, не върви финалът да е тъжен.

 

Снимка: Сатиричен театър/Елена Ненкова

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)