Сряда, 12 Август 2020
Трима братя викат Неволята във Варненския театър

Трима братя викат Неволята във Варненския театър

Премиерата на новата постановка на Георги Михалков е на 12 декември

 

Герои от любими български народни приказки ще оживеят в най-новия спектакъл на Варненския драматичен театър. Кой друг, ако не ламята, златната ябълка, тримата братя и… неволята да избере авторът на постановката Георги Михалков. Известен с нестандартните си сценични идеи, режисьорът не само ги е избрал, а и ги е превърнал в театрално забавление. При това в навечерието на Коледа.

„Моята постановка „Тримата братя” следва двете добре познати народни приказки, „Тримата братя и златната ябълка” и „Неволята” – разказва Михалков. – Аз съм автор на фабулата, но текстовете правих с целия екип, всеки участваше с идеи и всички заедно одобрявахме решенията. Огромно е удоволствието да се работи с екип, който сам поставя драматургичния си материал. Водещо е словото, на второ място – визията, на трето място – разиграването на сюжета. В крайна сметка се получи компактен материал, балансиран между словото, визията и етюда.”

За дизайна се е погрижила талантливата художника Огняна Серафимова, а за музикалната и звуковата среда – Искра Граматикова, Теодор Папазов и Иван Драголов. А в различните образи се превъплъщават актьорите Николай Божков, Николай Кенаров и Теодор Папазов (като тримата братя), Даниела Викторова (Неволята) и Константин Соколов, който има честта да бъде Дядо Коледа. А щом наближава Рождество, дали ще има чудеса?

"Нашата приказка е страшна, с много хали, много лами и прости поуки за капаните", казва режисьорът на "Тримата братя" Георги Михалков

„Определено – категоричен е Георги Михалков. – В „Тримата братя” акцентирам върху т. нар. екшън пласт, има боевете с хали, лами и други подобни „действащи лица”, с каквито изобилства представлението. Актьорите правят истински чудеса, сценографията и костюмите са направо убийствени. Всичко е разработено на базата на кукерската традиция, но силно театрализирана, което допълнително усилва ефекта на изненадата…

Впрочем, аз обичам да разказвам приказки и знам какви истории харесват децата. Те очакват да намерят в тях комбинация от нещо вълшебно, нещо страшно, нещо истински жестоко дори – я си направил крачка встрани от пътеката, и нещо веднага те е изяло. Друг е въпросът, че нас, възрастните, понякога ни изяждат по политически коректен начин, със специален сос. Изяждането си е част от живота. Но работата на приказките е да възпитава децата, да ги вкарва в пътя на ценностите. Затова нашата приказка е страшна, с много хали, много лами и прости поуки за капаните. Тя предупреждава децата да внимават, защото капаните си стоят там, на пътя, и само дебнат някой да падне в тях.”

Премиерата на „Тримата братя” е на 12 декември от 18 часа на Сцена „Филиал” във Варна. Спектакълът ще се играе и всеки ден от 13-и до 23 декември от 11 и 14 часа.

 

На заглавната снимка – сцена от „Тримата братя”, постановка на Георги Михалков във Варненския драматичен театър

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)