Вторник, 22 Юни 2021
Задават се две премиери в Народния театър

Задават се две премиери в Народния театър

„Богът на касапницата” и „Мнимият болен” очакват първите си зрители в края на ноември и началото на декември

 

Първата премиера за новия сезон на Народния театър най-сетне има точна дата. След известно отлагане във времето на 26 и 27 ноември зрителите са поканени на първа среща с „Богът на касапницата” по нашумялата пиеса на Ясмина Реза. Режисьорани от Антон Угринов, на сцената в Камерната зала ще бъдат актьорите Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Александра Василева и Радена Вълканова, за да разкажат историите на две родителски двойки.

Героите обсъждат разпрата между техните единайсетгодишни синове, при която едно от момчетата, наречено „доносник”, счупва с пръчка два зъба на другото. Постепенно, не без помощта на предложената от семейство Рей бутилка уиски, сдържаните и любезни отношения губят от блясъка си, а родителите заприличват все повече на своите деца – безразсъдни, избухливи, нападателни. И бавно, застрашително, иззад маската на благоприличието наднича Богът на касапницата... Следващите представления са на 2, 11 и 20 декември.

Репетиция за българската постановка на "Богът на касапницата" от Ясмина Реза

Друг любимец на зрителите – Георги Мамалев, пък е главният герой в „Мнимият болен” от Молиер. Премиерата е на 3 декември на голямата сцена на националния ни театър. Режисьорът Владлен Александров, който миналия сезон направи прекрасна постановка на „Дългият път на деня към нощта”, този път е поканил актьорите Михаил Петров, Ева Тепавичарова, Албена Колева, София Бобчева, Владислава Николова, Павел Иванов, Христо Чешмеджиев, Христо Терзиев, Сава Драгунчев, Валентин Балабанов. На сцената ще бъдат и музикантите Слав Бистрев, Жорж Паликарски и Николай Казаков.

Арган (Мамалев) е хипохондрик, „страдащ” от всички възможни болести на света. И резултатът от „болежките му” са куп недоразумения, скрити любови и забавни хитрини, в които е забъркано не само домочадието, а лекарите… Молиер пише пиесата преди около 350 години, а Арган е последната изиграна роля от велетия комедиограф. Само няколко часа след като съблича костюма на мнимия болен, писателят напуска този свят, оставяйки поколения зрители да се забавляват с написаните от него вечни сюжети.

те но пиесата му остава да живее и се превръща не само в комедийна класика, но и в желано предизвикателство за много актьори. Първата постановка на пиесата на сцената на Народния театър е още през 1904 г. В историята на театъра паметни остават постановката на Исак Даниел от 1931 г., в която Кръстьо Сарафов изиграва една от най-бляскавите си роли и постановката на Моис Бениеш от 1967 г., в която Лео Конфорти е в ролята на Арган. Следващите представления на спектакъла в Народния театър са на 4, 10 и 28 декември.

 

На заглавната снимка - Георги Мамалев (в сцена от "Аз плащам") ще бъде Арган в премиерния спектакъл "Мнимият болен" от Молиер. Снимки НТ "Иван Вазов"

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)