Петък, 24 Януари 2020
„Аморе Маре” и „Златен век” за Мария Каварджикова

„Аморе Маре” и „Златен век” за Мария Каварджикова

Руси Чанев написа текст за песен, с която Народният театър поздрави актрисата за 60-ия й рожден ден

 

В истински празник за една от най-големите звезди на Народния театър „Иван Вазов” – Мария Каварджикова, се превърна снощното представление на Чеховата „Вишнева градина”. Както „Афиш.бг” вече писа, трупата реши да й посвети спектакъла на проф. Крикор Азарян по повод 60-ия рожден ден, който актрисата посрещна на 2 ноември. Тя изпълнява една от водещите роли в постановката, а след финала овациите за рожденичката не стихнаха повече от пет минути.

Веднага след поклоните колегите на Мария я изненадаха със специално написана за нея песен, която е част от представлението. Текстът по мелодията на „Torna A Surriento” е дело на Руси Чанев и се казва „Аморе Маре” в чест на Каварджикова:

 

„Ти си, Маре, чудна птица

Ти си мойта хубавица

На театъра – царица -

Танцът на живота ми.

Двама почнахме от Перник,

Ти за мен си без съперник

В кино, сериал, пиеса

Винаги съм те харесвал.

Ти за мен стоиш най-горе

Викам ти затуй „аморе”

Щом и ти ме тъй наричаш

То пред тебе коленича...

Вярвай и прости,

Ако в стъпките съм бъркал

Че щом на теб е тежко,

И мен тежи!

С бели нишки в тоалета

Двамата ще сме в играта

Че умеем с теб до блясък

Да излъскваме паркета.

Ти за мен стоиш най-горе

Викам ти затуй „аморе”

Щом и ти ме тъй наричаш

Чувствам колко те обичам...

Вярвай и прости,

Ако в нещо аз съм сбъркал,

Че щом на теб е тежко,

И мен тежи!”

 

Цялата зала на театъра притихна, когато колегата на Мария - Валентин Ганев, запя песента и падна на колене пред нея, за да изрази любовта на актьорите към една от най-големите звезди на българската сцена. В песента се включиха и всички актьори от „Вишнева градина” - Ана Пападопулу, Радена Вълканова, Деян Донков, Иван Юруков, Марин Янев, Рени Врангова, Валентин Танев, Христина Караиванова, Стоян Алексиев, Владимир Карамазов, Йосиф Шамли.

Каварджикова бе толкова развълнувана, че успя само да промълви: „Благодаря... Много ви благодаря...”

Директорът на Народния театър Мариус Донкин, с когото са колеги на сцената повече от 30 години, подари на актрисата специален плакет на театъра, изработен от скулптора Борис Андреев-Реджо, и емоционално обръщение: „Благодаря ти, Мария, за това, че всеки ден ни правиш поне малко по-добри…”

От Министерство на културата почетоха юбилея на Каварджикова с отличието „Златен век” – звезда и грамота за изключителен принос в развитието на културата. Приветствия отправиха и от Съюза на артистите в България, от театри и организации. Всички колеги на Мария Каварджикова я изненадаха и с подарък – картина, както и с огромен брой отпечатани поздрави и пожелания от нейните почитатели, споделени в социалната мрежа.

Снимки: Народен театър/Божидар Марков

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)