Сряда, 30 Септември 2020
Спектакли в коридорите показва днес и утре Младежкият театър

Спектакли в коридорите показва днес и утре Младежкият театър

Фестивалът „Панаир на младите” се провежда за девети път

 

 

Спектаклите „Страх в тъмното“ и „Граници“ ще се играят довечера в Младежкия театър, но не на сцена, а в пространството на „черния” коридор и осветителния мост в сградата. Нестандартният подход за представяне пред публика е в рамките на фестивала „Панаир на младите”. Вече девети път той дава възможност за изява на младите български театрали и музиканти от 1 до 5 октомври.
Тази година изданието е посветено на специфичната театрална форма Site-specific. Тази форма е добре позната в съвременния европейски и американски театър и слабо застъпена в България. Тя е вид сценично представяне, вдъхновено от специфичното пространство, в което се случва, различно от конвенционалната сцена. Текстовете са най-често създадени специално за него, а понякога и адаптирани спрямо характерните особености на локацията. За целта Младежкия театър „оживи” 5 нетеатрални локации в театъра - Климатичната станция, Абонатната станция, Под сценичния кръг и т.н. Театърът продуцира реализирането на 6 проекта, избрани на конкурсен принцип.

„Страх в тъмното” е на режисьора Васил Спасов и се фокусира върху темата за несъзнаваните страхове, които се проявят чрез навлизането в съзнанието на един млад мъж. „Граници“ е авторски проект на Ясен Попов, в който той синтезира средствата на класическата пантомима, съвременния танц и попинга (танц с плъзгащи и плавни движения), за да покаже потенциалната безграничност на човешките ум и душа.
Утре, в последния фестивален ден, сдружение „Паноптикум“ ще представи пърформънса „Своевременно” - едно преживяване, чиято цел е да проникне в мистерията на „времето” чрез серия от кратки артистични етюди, движенчески интеракции, инсталации и визуални творби.

 

Снимка от спектакъла "Страх в тъмното" на Васил Спасов. Източник: Младежки театър

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)