Вторник, 28 Юни 2022
Иля Репин: Човекът без убеждения е глупак, а без принципи – безполезен и нищожен

Иля Репин: Човекът без убеждения е глупак, а без принципи – безполезен и нищожен

Цитати от художника на „Бурлаци на Волга”, който е роден на днешния ден преди 172 години

 

Едва ли има ценител на изкуството, който не би разпознал великолепните платна „Бурлаци на Волга” и „Запорожки казаци пишат писмо до турския султан”. И, разбира се, да не знае името на техния автор – Иля Репин. Един от най-талантливите и плодовити руски художници от втората половина на XIX и началото на ХХ век е роден на днешния ден, 5 август, през далечната 1844 г.

Иля Репин, "Бурлаци на Волга"

Момче на 13 години, Иля започва да учи живопис в родния си град Чугуев, Харковска област, а през 1863 г. вече е студент в Художествената академия в Сакт Петербург. Само шест години по-късно е отличен със златен медал за своята картина „Йов и неговите приятели”, а през 1872-а – и с голям златен медал за програмата „Възкресението на дъщерята на Иаир”.

Репин е не само виден живописец, а и преподавател, академик от Императорската академия за изобразително изкуство. Негови ученици са именити руски художници като Серов, Малявин, Кустодиев, Грабар, Куликов…

Иля Репин, "Запорожки казаци пишат писмо на турския султан" 

Още с първите си професионални творби през 70-те години на XIX век Иля Репин се превръща в ключова фигура от руския реализъм. Успява да намери ключа към изобразяването на окръжаващата среда в цялото й разнообразие; да обхване съвременността с всички нейни компоненти, да се докосне до теми, които вълнуват общественото съзнание и да реагира на злобата на деня. Прави мащабни платна и множество портрети на свои съвременници. Най-често рисува Лев Толстой – известни са 12 портрета на автора на „Война и мир”, дело на Репин.

Художникът обича да пътешества и да пренася живия живот в своите картини. Именно при едно от тези пътувания се ражда и прочутата „Бурлаци на Волга”. Според изкуствоведа В. В. Стасов, творчеството на Репин е „енциклопедия на постреформена Русия”.

Последните 30 години от живота си живописецът прекарва в своето имение във Финладния. Продължава да работи, макар вече на така интензивно. Преди да си отиде на 29 септември 1930 г., се обръща към библейските сюжети. Освен това пише очерци и спомени, събрани в книгата „Далечното близо”.

 

Спомняме си за великия художник и мислител с цитати от неговата мемоарна книга:

„Такава е съдбата на полуобразовните народи, такава е и съдбата на личностите: те винаги робуват на по-просветените и се преструват, угаждайки на господстващите вкусове и установените положения.”

„Различаваме два типа гении в изкуствата на всяка епоха. Първият гений е новатор: той дава началото на нов вид изкуство, притежава качествата на изобретател и често остава непризнат; това е самобитна натура от висша степен; човек на големите крайности, той открива епохата. Вторият гений е всеобхватна натура, способна да изрази изкуството си и своето време в неговата цялост; неговите оценки са плод на голяма подготовка – той завършва епохата така, че никой след него да не може да продължи по този начин.”

„Нужна е специална подготовка, за да разбереш плодовете на науката и да им се наслаждаваш – никой не би оспорил това. Почти същото може да се каже и за музиката. Кой не е виждал скуката от Бетовен, изобразена върху лицата на хора с примитивен вкус и никакъв интерес към музиката? Случвало ми се е да давам за пример платна на Рембранд, Веласкес и Тициан и насреща си да виждам ококорени очи, които не могат да повярват на думите ми, че това са забележителни произведения на живописта.”

„Човекът без убеждения е глупак, а без принципи – безполезен и  нищожен.”

„Най-благотворната и полезна за човечеството идея бързо се превръща в божие наказание за един народ, ако е прокарана по принуда от правителство на зависима държава.”

„На истинския художник му е необходимо колосално развитие, ако той наистина осъзнава своя дълг – да бъде достоен за своето призвание.”

„За да създаде нещо добро, художникът трябва да гледа само велики неща.”

„И при гениален талант само великите труженици могат да постигнат абсолютно съвършенство в изкуството. Скромната способност да се трудиш е базата на всеки гений.”

 „Човек може да е безсмъртен благодарение на изначалната си любов към свободата.”

 

На заглавната снимка – Иля Репин, „Автопортрет”, 1917 г. Снимка www.artpoisk.info

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)