Понеделник, 26 Септември 2022
На Илинден „морето не е до колене“

На Илинден „морето не е до колене“

За поверията и обичаите, които се свързват с днешния празник по стар стил

 

По стар стил днес почитаме паметта на Св. пророк Илия. Той е сред най-изявените старозаветни праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. Ден, който сякаш за пореден път показва колко противоречив е животът по своята същност, тъй като християнският празник се свързва с редица езически поверия и обичаи.

Ако не искате да ви убие гръм, оставете всякаква работа. Заради силата, която притежавал Св. Илия, наричаме го Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В народните представи той препуска из небесата със златна колесница, от която изпраща огнени стрели. Разсърдим ли го, господарят на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките ще остави орехите кухи и изгнили. Страхът от глада някога със сигурност е засилвал увереността, че светецът е справедливо отмъстителен.

Днес трябва да се любуваме на морето от брега. За едно денонощие пророкът владее и силата на водната шир. Тя няма милост нито към смелите, нито към романтиците. Ирония е, че морето винаги ни привлича повече, когато достъпът до него ни е забранен – не познавам дете, което да не гледа жадно към вълните, след като по една или друга причина мама и татко са го „наказали“ да стои под чадъра. На Илинден, обаче, наистина има смисъл да повярваме, че някои неща в живота ни са подвластни на сили, каквито нито можем да си представим, нито можем да си обясним.

„Морето не е до колене“ и днес пророк Илия със сигурност ще иска да ни го напомни.

И досега стъпките му в Палестина се смятат за осветени от силата му, а хората мечтаят да стигнат близостта, на която се радва с Бог. Той носи дъжда, пази реколтата от пожари и закриля самия живот. По време на жътва и вършитба Илинден е най-почитаният празник. Молим се за дъжд. Гоним змейовете, носещи суша. Благославяме насъщния, защото св. Илия покровителства занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии.

Време за романтика винаги има. Никое море не остава далечно задълго. До утре все някак ще оцелеем, напук на жегата.

Честит празник на всички! А имениците да почерпят. 

Добромир Баневизточник: big5.bg

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)