Вторник, 28 Юни 2022
Херман Мелвил: По-добре да спиш до трезвен канибал, отколкото до пиян християнин...

Херман Мелвил: По-добре да спиш до трезвен канибал, отколкото до пиян християнин...

Избрани цитати от автора на „Моби Дик“

 

Днес, 1 август, се навършват 197 години от рождението на Херман Мелвил. Той е американски писател, най-известен с романа си „Моби Дик”. С публикуването на „Тайпи“ авторът изведнъж става любимец на публиката. Окуражен от първоначалния си успех, Мелвил използва екзотичните си преживявания по море, за да напише цяла серия приключенски морски романи: „Ому“ (1847), „Марди“ (1849) – и двата за полинезийските островитяни, „Обгорял от слънцето“ (Redburn) (1849) – романизирана история на пътуването му до Ливърпул, „Белият мундир“ (White Jacket) (1850) – алегорична история за живота по море на борда на военен кораб.

През погледа на литературната история обаче днес всички тези романи се считат за чирачески период в сравнение с шедьовъра му – „Моби Дик, или китът“, който се появява през 1851. На пръв поглед „Моби Дик“ е роман за един вманиачен капитан на борда на китоловен кораб, но всъщност е много повече – това е свръхчовешко произведение, представлявящо едновременно наръчник на китоловеца и дълбоко философска алегория за живота. Нито една свещена тема не е пощадена в тази сурова и язвителна критика на света; последователно и в градация, Мелвил поглежда от необичаен ъгъл и създава сатирична картина на религиозните традиции, моралните ценности, литературните и политически фигури на деня.

Мелвил умира през 1891 година.

 

Представяме ви избани цитати на писателя:

„Големите сърца изживяват понякога в един миг сбора на всички дребни страдания, които биват милостиво пръснати из целия живот на по-слаб човек.“

„Някои откровения се разбулват най-пълно в сумрак.“

„Не мисля, че имам каквито и да е било нечисти предразсъдъци спрямо гърмящата змия. Въпреки това не искам да съм гърмяща змия.“

„За да напишеш страхотна книга, трябва да си избереш страхотна тема.“

„По-добре да се провалиш в опит за оригиналност, отколкото да успееш в имитация.”

„Опитвам всичко, постигам каквото мога.“

„Приятелство от пръв поглед, подобно на любов от пръв поглед, се смята за единствената истина.”

„Невежеството е родител на страха.“

„По-добре да спиш до трезвен канибал, отколкото до пиян християнин.”

„Човек си мисли, че изричайки тежки думи, е изживял тежки неща.”

„Да знаеш как да остаряваш е майсторство на мъдростта и една от най-трудните глави във великото изкуство, наречено живот.”

„Истината е в делата, не в думите.”

„Този, който не се е провалял, не може да бъде наречен велик.”

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)