Сряда, 10 Август 2022
Яна Язова: Загубилият сражението не винаги бива победен...

Яна Язова: Загубилият сражението не винаги бива победен...

Избрани цитати на писателката от романа „Левски“

 

Люба Тодорова Ганчева, известна с с псевдонима Яна Язова се ражда на 23 май през 1912 година в Лом. Произхожда от семейство на интелектуалци. Баща ѝ Т. Ганчев е доктор на философските науки, завършил в Цюрих, Швейцария. Яна завършва гимназия в София (1930) и славянска филология в Софийския университет (1935). Публикува стихове, разкази, статии, пътни бележки в периодичния и литературния печат: във вестниците "Литературен глас", "Литературен преглед", "Развигор", "Вестник на жената", "Дневник", "Мир", "Зора" и в списанията "Светулка", "Другарче", "Вяра и живот" и др. Заедно с Н. Балабанов издава през 1941-1943 списание за деца "Блок". Член на Дружеството на детските писатели, Дружеството на жените писателки и на Българския ПЕН-клуб. Умира в самота и при неизяснени досега обстоятелства на днешната дата, 9 юли, през 1974 година.

Язова нарича своя роман „Левски" „моята Библия". Той е и главната причина тя да бъде убита, след което оригиналът е задигнат. Едва през 1987 г. романът излиза за пръв път, подготвен по оцеляла чернова, и се превръща в най-голямата литературна сензация на XX век. Яна Язова представя Левски с такава пълнота и завършеност, с каквато са го усетили малцина от хората, които са го срещали приживе. Тя умира при неизясними и до днес обстоятелства. Последен знак, че е била жива, е нейна записка в бележник от 19 май 1974 г. Тялото ѝ е открито в дома ѝ в края на юли. По трупа има следи от насилие, но той в горещините вече е бил полуразложен. Погребана е на 9 август в Централните софийски гробища. Досието на Яна Язова е унищожено. Хулена или хвалена, тя излиза права в пророческия си афоризъм: „Делото изгражда своя творец“.

 

Представяме ви избрани цитати на Яна Язова от романа „Левски“:

"Загубилият сражението не винаги бива победен."

"Човек, който не знае история, няма очи. Той никога не може да се възползва навреме от добрите примери и погубва своето дело в хиляди грешки, които са вършени преди него."

"Робите могат да се надяват на нещо добро само ако до един станат войници!"

„Да мръзнеш и да гладуваш, когато гониш една цел, да!...Не просто да седиш в една вятърна мелница и да гладуваш. Това е мизерия!...Може да се мръзне и доволно гладува само за един идеал!"

"Ботев:...Ако ти, който потропа на моята врата в снощната мразовита вечер, се беше обадил на румънски, френски, китайски или негърски, аз щях да ти отворя вратата и ти щеше да легнеш в леглото ми като мой брат. Разбра ли? Аз съм коспополит.

Левски:  Нямам нищо против твоя космополитизъм. Но нам сега е нужна преди всичко българска братска любов!"

"Всяка цел се постига чрез обикновена и ежедневна деятелност."

"От вас учените простият трябва да разбере какво е човещина, честност, постоянство, любов към ближния и най-сетне да научи какво е отечество, свобода!"

"Един немирен човек не трябва да има хубав дом, а такава колиба, която да достави малка радост на враговете му."

"Власт има този, който носи народната мъка! Аз съм роден под въжето на бесило!"

 

Борис Белев, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)