Четвъртък, 29 Септември 2022
„Любовта е непозната територия и ние всички плуваме към нея всеки на своя си кораб…”

„Любовта е непозната територия и ние всички плуваме към нея всеки на своя си кораб…”

Няколко цитата от Михаил Пришвин, писателя така здраво свързан със земята и земното, че думите му ни оставят звездни послания

 

„Свободната любов без обети и клетви е възможна само между равни, за неравните е предвиден бракът като неподвижна форма.”

„Този човек, когото ти обичаш в мене, естествено е по-добър от мене – аз не съм такъв. Но ти ме обичай и аз ще се постарая да стана по-добър от себе си.”

„Художникът трябва да чувства вечността и в същото време да си остава съвременен.”

„Хората са се научили да се ползват от всичко, само не и от свободата си. Може би да се бориш с нуждата и крайната необходимост е доста по-лесно, отколкото със свободата. В нужда хората се закаляват и живеят с мечти за свободата. Но ето, че идва свободата и хората не знаят какво да правят с нея.”

„Доброто само по себе си не ни изглежда такова на външен вид и може да ни убеди само ако го е осветила красотата. Ето защо работата на художника е – избягвайки съблазните на красивото зло – да превърне красотата в слънце за добротата.”

„Бракът е средството да се спасиш от страстта в любовта.”

„Въздържай се да мислиш без участието на сърцето.”

„За правдата трябва да се държим, истината трябва да я търсим.”

„Любовта е непозната територия и ние всички плуваме към нея всеки на своя си кораб, и всеки от нас е капитан на собствения си кораб и води кораба по свой собствен път.”

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)