Четвъртък, 29 Септември 2022
„Между две точки има само една права линия, но тя винаги е пълна с препятствия.”

„Между две точки има само една права линия, но тя винаги е пълна с препятствия.”

Вчера ни напусна Амос Оз. Поклон пред паметта му и дълга памет за книгите, които ни остави – написаното в тях може да запълни празнините във всеки от нас

 

„Хората се стремят да пленят и очароват отаналите, за да запълнят някаква празнина в себе си…”

„Това е проблемът с обясненията - започнеш ли да обясняваш, значи нещо се е объркало...”

„Срамът и гордостта в действителност са по-силни от описваните в романите чувства...”

„Дали абсолютната истина съществува, е въпрос, на който ще отговорят философите. Но и най-големият идиот познава лъжата.”

„Чувството за хумор е чудесно лекарство. Не съм срещал фанатик с чувство за хумор, нито пък съм виждал човек с чувство за хумор да стане фанатик, освен ако по някаква причина го е загубил.”

„Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв.”

„Има само едно нещо, което е по-лошо от насилието. Това е покорството пред насилието...”

„Хората искаха най-различни неща. Обикновено това, което нямаха и никога нямаше да имат. Постижимото приемаха за даденост...”

„Действията на хората, всички действия на всички хора - независимо дали са продиктувани от страст или амбиция, от неискреност или съблазън, от алчност или хитруване, от злоба или недоимък, от надпревара, ласкателство или благородство, от желание да впечатлят, да привлекат вниманието, да останат в паметта на семейството, приятелите, родината или цялото човечество, незначителните и грандиозните действия, предварително заплануваните или спонтанните, правилните или погрешните - почти всички почти винаги те отвеждат точно там, където не си имал и най-малко намерение да стигнеш...”

© Превод от английски: Маргарита Терзиева, „Познание за жена”

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)